Design porcelánového setu pro aditivní výrobu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem sady porcelánových šálků na kávu. Při návrhu jsou použity principy parametrizace a rovněž inovativní způsob tvorby dekoru pomocí generativních algoritmů. Na návrhu práce zkoumá možností využití aditivních technologií při produkci porcelánových výrobků, a to jak při výrobě forem, tak při přímé výrobě technologií SLA. Součástí je i vývoj vlastního materiálu pro 3D tisk z porcelánu a nalezení vhodných procesních parametrů tisku.
This bachelor thesis deals with the design of a set of porcelain coffee cups. The principles of parameterization are used in the design, as well as an innovative way of creating decor using generative algorithms. The thesis examines the possibility of using additive technologies in the production of porcelain products, both in the production of molds and in the direct production by SLA technology. It also includes the development of material for 3D printing from porcelain and finding suitable process parameters for printing.
Description
Citation
VÍTEK, J. Design porcelánového setu pro aditivní výrobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Průmyslový design ve strojírenství
Comittee
doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. (předseda) doc. Ing. arch. Jan Rajlich (místopředseda) Ing. Dana Rubínová, Ph.D. (člen) akad. soch. Josef Sládek, ArtD. (člen) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (člen) akad. soch. Tamara Buganská (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci. Vedoucí přečetl posudek. Oponent přečetl posudek. Otázka oponenta 1: V čem je komerční potenciál navrženého produktu? - zodpovězeno Otázka oponenta 2: Jakou souvislost má "kůrovcová" struktura na povrchu šálku se zpracovávaným tématem? - zodpovězeno Svoboda: Dekor, který je ve stylu kůrovce, má jiný než estetický aspekt? - zodpovězeno Zamýšlel jste se nad tím, že v hrnku s dekorem bude nápoj chladnout rychleji, než bez něj? - zodpovězeno Křenek: Tvarové řešení by lépe korespondovalo s jiným materiálem – se sklem než s keramikou. Výsledek působí jako by byl vyroben z plastu. Rajlich: Jak by se střep glazoval? - zodpovězeno Sládek: Návrh připomíná práci Františka Víznera, inspiroval jste se tímto autorem a jeho tvorbou? - zopovězeno Rubínová: Je nutné, aby byl dekor v podšálku? Nebylo by z hygienického pohledu lepší, pokud by tam dekor nebyl? - zodpovězeno Buganská: Návrh postrádá krásu a eleganci keramického porcelánového hrnku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO