Mechatronické systémy nákladních vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá současnými mechatronickými systémy používanými u nákladních automobilů. V první části jsou popsány základní principy mechatronických systémů a komponenty, ze kterých se skládají. Druhá část uvádí souhrn nejčastěji používaných systémů a pro bližší seznámení s jejich funkčním dopadem na vlastnosti vozidla detailněji rozepisuje některé z nich. Třetí část vysvětluje způsoby modelování těchto systémů spolu s jejich testováním. V poslední čtvrté části jsou v rámci autonomie uvedeny výhledy do budoucnosti mechatronických systémů.
Bachelor thesis deals with presents mechatronic systems, which are used in trucks. In the first part are described basic principles of mechatronic systems and components, of which they consist. The second part summarizes the most frequently used systems and describes some of them more in detail for their functional impact on vehicle properties. Third part explains the ways of modeling these systems together with their testing. In the last fourth part are stated the views to the future of mechatronic systems within the framework of autonomy.
Description
Citation
ČERNOŠEK, J. Mechatronické systémy nákladních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Fojtášek, Ph.D. (člen) Ing. David Svída, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student seznámil v prezentaci zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázku oponenta: 1. V práci se značně věnujete Simulinku. Jedná se o nejpoužívanější SW pro programování ECU pro nákladní vozidla? Jaké další SW znáte? Nezodpovězeno 2. Mohou mechatronické systémy přispět ke zlepšení průjezdnosti vícenápravových nákladních automobilů těžkým terénem? Popište takový případ s konkrétním popisem chování SW a mechanických částí a porovnejte přínos oproti systému řízeného pouze řidičem. Nezodpovězeno Dále byly členy komise studentovi položeny následující otázky: 1. Dokážete odhadnout přínos zavádění autonomních vozidel ve vazbě na personální náklady řidičů? Jak jsou tyto náklady velké v porovnání s dalšími provozními náklady? Částečně zodpovězeno 2. Jaký bude další vývoj těchto systémů s ohledem na očekávanou autonomnost vozidel (např. v konvoji)? Co dalšího bude potřeba změnit (např. ve společnosti, legislativě, …)? Částečně zodpovězeno 3. Jak se implementuje daný kód (mechatronický systém) do řídicí jednotky? Nezodpovězeno 4. V čem spočívá rapid prototyping v kontextu řešené problematiky? Nezodpovězeno 5. Popište pomocí blokového schématu řídicí jednotku. Z čeho se ECU skládá? Jaké typy signálů zpracovává? Nezodpovězeno 6. Co si představujete pod pojmem „mechatronický systém“? Nezodpovězeno Jedna z otázek oponenta nebyla vůbec vypracována. Student neprokázal ani základní znalost řešené problematiky bakalářské práce a jednoduchých základních pojmů s ní souvisejících.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO