Analýza současných technologií upichování a zapichování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá a komplexne spája teoretické poznatky z oblasti sústruženia, výroby zápichov a upichovania materiálu. Taktiež sa venuje teórii materiálov rezných nástrojov ako aj ich konštrukčnej a tvarovej charakteristike. V praktickej časti práce je navrhnutý postup a podmienky potrebné pre vykonanie experimentu merania silového zaťaženia nástroja, ako aj popisu technického prevedenia zapichovania. V neposlednom rade sú všetky namerané dáta vyhodnotené a vykreslené do závislostí, z ktorých sú vyvodené výsledky a odporúčania pre optimálnu tvorbu zápichov pri konkrétnom reznom nástroji.
This diploma thesis deals and comprehensively unifies the theoretical knowledge in the field of turning, grooving and parting of material. Furthermore, the thesis also deals with the theory of cutting tool materials as well as tool’s construction and shape characteristics. In the practical part of the thesis there is proposed procedure and conditions necessary to perform the experiment of the tool force loaded measurements, as well as the technical description of the grooving process. Last but not the least, all the measured data is evaluated and plotted into dependencies, from which the results and recommendations for the optimal groove cutting with the particular cutting tool are made.
Description
Citation
GAŽO, F. Analýza současných technologií upichování a zapichování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaké je označení úhlů a s jakým indexme? Co daný index znázorňuje? částečně zodpovězeno. 2. Jaký je rozdíl mezi úhly alfa o a alfa oe? částečně zodpovězeno 3. Lze upichovací nástroj používat také polyfunkčně? částečně zodpovězeno 4. Na které upichovací aplikace se používá řezná keramika a jak tato keramika vypadá? nezodpovězeno 5. V závěru uvadíte určitou kombinaci řezných podmínek, která vyšla jako nejlepší z hlediska silového zatížení. Čím myslíte, že bylo způsobeno, že zrovna tato kombinace řezných podmínek vyšla jako nejlepší? částečně zodpovězeno 6. Uvádíte, že kombinace nejvyšší řezné rychlosti a nejvyššího posuvu není optimální z hleidska tvorby třísky. Proč uvádíte, že je třeba použít nižších rychlostí? částečně zodpovězeno. 7. Existují i více břité destičky, než máte uvedeno na slidu 2/3 (otázky oponenta)? částečně zodpovězeno 8. Mohla by procesní kapalina ovlivnit výsledky? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO