Obrábění rotační součásti "těleso" na CNC soustruhu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na technologii třískového obrábění za využití CNC soustruhu, jenž byl využit pro obrobení požadované součásti z korozivzdorné oceli. K úvodu jsou uvedeny historické milníky související s obráběcími stroji. V následující kapitole je analyzován obráběcí proces a s ním související skutečnosti. Navazující kapitola obsahuje parametry společné pro moderní obráběcí CNC stroje. Následuje praktická část s charakteristikou obráběné součásti. Další kapitola zahrnuje výběr CNC soustruhu pro výrobu. Pokračovalo se výběrem vhodných režných nástrojů a seřízením stroje pro danou součást. Byly aplikovány celkem tři varianty výroby s následným vyhodnocením. Závěrem byly konstatovány zjištěné skutečnosti, například výhody tvarových nástrojů nebo využití více vřeten během obrábění.
This master's thesis is focused on the technology fundamentals of machining for the use of the CNC lathe which was used for machining the required parts are made of stainless steel. In the introduction are mentioned the historical milestones related to machine tools. In the following chapter is analyzed machining process and related fact. A follow-up chapter contains the parameters common to a modern machine tool CNC machines. Followed by the practical part with the characteristics of the machined components. The next chapter includes a selection of CNC lathe for production. Continued by selecting the appropriate cutting tool and adjusting the machine for the given component. They were applied a total of three variants of production with the subsequent evaluation. In conclusion, it became established fact, for example, the advantages of the shape tools or the use of more spindles during the machining.
Description
Citation
DLOUHÝ, V. Obrábění rotační součásti "těleso" na CNC soustruhu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Ing. et Ing.Mgr. Jana Petrů, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Kterou studovanou variantu doporučujete? Jaká je měsíční nebo roční výrobní série? zodpovězeno 2. K čemu tato součáska slouží? zodpovězeno 3. Jaké jsou požadavky na tuto součást? zodpovězeno 4. Kolika polohovou máte nástrojovou hlavu? zodpovězeno 5. Jak provádíte vrtání? zodpovězeno 6. Byla volba kleštiny dostatečná? zodpovězeno 7. Proč nám roste trvanlivost s počtem výměn? Jaké je kritérium výměny? zodpovězeno 8. Kdy došlo k poškození nástroje? Jaký byl mezní stav? zodpovězeno 9. Jaká je obrobitelnost korozivzodrné oceli nástroje? zodpovězeno 10. Jaký je etalon obrobitelnosti ocelí? nezodpovězeno 11. Z jakého důvodu je špatně obrobitelná korozivzdorná ocel? zodpovězeno 12. Víte v jakém provozním prostředí bude daná součástka? částečně zodpovězeno 13. Pro které korozní prostředí (médium) není vhodná pro korozivzdorné prostředí? částečně zodpovězeno 14. Můžete prosím na slidu 14 vysvětlit pojem jakost povrchu? zodpovězeno 15. Jaké charakteristiky jakosti povrchu jsou pro vás na dané součástce důležité? zodpovězeno 16. Na základě čeho byla vyhodnocována konformita součástky s tolerancemi na výkresu? Bylo řešeno SPC? zodpovězeno 17. Jaká je četnost měření u sériové výroby? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO