Povrchové kalení litiny s kuličkovým grafitem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na povrchové kalení litin s kuličkovým grafitem. V práci je popsán teoretický rozbor struktur a vlastností litin a jednotlivé metody vhodné pro povrchové kalení. V praktické části je popsána výroba odlitků z litiny s kuličkovým grafitem, na kterých je povrchové kalení prováděno, tahová zkouška, kalení vyrobených odlitků metodou indukčního a laserového povrchového kalení, chystání vzorků pro měření mikrotvrdosti a metalografický rozbor kovových struktur.
This diploma thesis is focused on the surface hardening of cast irons with spheroidal graphite. The work describes a theoretical analysis of the structure and properties of cast irons and individual methods suitable for surface hardening. The practical part describes the production of cast iron castings with spheroidal graphite, on which the surface hardening is performed, tensile test, hardening of produced castings by induction and laser surface hardening, preparation of samples for measuring microhardness and metallographic analysis of metal structures.
Description
Citation
NEDUCHAL, B. Povrchové kalení litiny s kuličkovým grafitem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Radek Vondráček (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student Bronislav Neduchal svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které jsou zaneseny v posudku a podrobně je zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: V práci chybí austenitizační diagram. Co je to nadkritická rychlost? zodpovězeno Jak vzniká zakalená oblast? částečně zodpovězeno Kolik procent uhlíku v materiálu musí být, aby vznikly krásné zakalené struktury? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO