Rozbor výsledků z experimentálního elektroerozivního hloubení speciálních materiálů pro letecký průmysl

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je experimentální elektroerozivní hloubení materiálu z oblasti leteckého průmyslu. První část je věnována zpracování obecného přehledu týkajícího se technologie elektroerozivního obrábění s důrazem na elektroerozivní hloubení. Následuje praktická část věnovaná samotnému elektroerozivnímu hloubení materiálu Nimonic 263 měděnou nástrojovou elektrodou a následné vyhodnocení povrchových a podpovrchových změn v tomto materiálu. Je posouzeno i opotřebení nástrojové elektrody a ve výsledku zhodnoceno, jak se tato kombinace obráběného materiálu a materiálu nástrojové elektrody chová při různých nastavení pracovních podmínek a jaký má vliv na povrchovou vrstvu obráběného materiálu.
The aim of this master's thesis is experimental electric discharge sinking of special materials for the aerospace industry. The first part is a general overview regarding the technology of electric discharge machining with emphasis on electric discharge sinking. Following this is a practical part devoted to the electric discharge sinking of the Nimonic 263 material with a copper tool electrode with a subsequent evaluation of surface and subsurface changes in this material. The wear of the tool electrode is also examined with the conclusion highlighting combination of machined material and tool electrode material behave in different working conditions and how the surface layer of machined material is affected.
Description
Citation
MACHÁČOVÁ, V. Rozbor výsledků z experimentálního elektroerozivního hloubení speciálních materiálů pro letecký průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Kde jste vzala termín "přílepek"? zodpovězeno 2. Je možné použít kritérium poměrného obrusu? Proč jste opotřebení nástrojové elektrody vyhodnocovala dle poloměru? částečně zodpovězeno 3. Chemické složení je v hmotnostních nebo atomových procentech? zodpovězeno 4. V EDX máte 2% S? Jedná se o velkou kontaminaci. Čím to může být způsobeno částečně zodpovězeno 5. Skutečně povrch nebyl znečištěn mědí? zodpovězeno 6. Co bylo cílem tohoto vyhodnocování? zodpovězeno 7. Jak byl vyhodnocován parametr Ra? zodpovězeno 8. Přesnost rozměru nebyla vyhodnocována? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO