Experimentální elektroerozivní obrábění speciálních materiálů pro letecký průmysl

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou elektroerozivního obrábění materiálu využívaného v leteckém průmyslu. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je rozebrána problematika elektroerozivního obrábění se zaměřením na elektroerozivní hloubení. Součástí teoretické části je i rozbor materiálů využívaných v leteckém průmyslu. Praktická část diplomové práce je zaměřena na elektroerozivní hloubení leteckého materiálu INCO 713LC, při kterém je zkoumán vliv obráběcích parametrů na povrch obrobku a nástroje.
This master´s thesis deals with the issues of electroerosive machining material used in aerospace industry. The master´s thesis is divided into the theoretical and practical part. In the theoretical part is described electroerosive machining with a focus on electrical discharge sinking. One section of the theoretical part is an analysis of materials used in the aerospace industry. The practical part of the master´s thesis is focused on electrical discharge sinking of aerospace material INCO 713LC, here is investigated the influence of machining parameters on the surface of the workpiece and tool.
Description
Citation
LÍKAŘ, M. Experimentální elektroerozivní obrábění speciálních materiálů pro letecký průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Čím nejlépe bychom mohli nahradit použitý materiál na elektrodu? zodpovězeno 2. Je možné použít kritérium poměrného obrusu? částečně zodpovězeno 3. K čemu slouží daná součástka? Z jakého důvodu jsou na dané součástce zahloubení? zodpovězeno 4. Bral jste v úvahu, že pro letecký průmysl standardně nesmí zůstávat povrch po erodování? Byla stanovena nějaká hodnota, kterou bude třeba odbrousit po hloubení? částečně zodpovězeno 5. Uvažovali jste o kombinaci konvenčního obrábění a dokončení pomocí elektroeroze? zodpovězeno 6. Co je to INCONEL? A proč se používá v leteckém průmyslu? zodpovězeno 7. Jaká je finální aplikace tohoto hloubení? zodpovězeno 8. Jakou jinou technologii byste použil místo elektroerozivního obrábění? částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO