Rozměrová, tvarová a materiálová analýza bimetalových dílců s definovaným poloměrem ohybu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je zhodnocení dosažených výsledků z analýzy trubkových oblouků 180° pro kritický ohyb 1D a superkritický ohyb 0,7D. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku materiálu bimetalové trubky a následně jsou popsány metody využité u analýz. Součástí práce je kapitola, která definuje kritická místa na uvažovaném dílci a specifikuje možnost vzniku vad při samotném ohybu. V praktické části je uvedena rozměrová a tvarová analýza za použití optických mikroskopů a 3D skeneru GOM ATOS. U materiálové analýzy se zjišťovala makro i mikrostruktura materiálu trubky, chemické složení a tvrdost při nízkém zatížení. V poslední části práce jsou zhodnoceny dosažené výsledky z analýz.
The thesis aim is an evaluation of achieved results coming from the analysis of pipe bend 180° for the critical bending / bend 1D and supercritical bending / bend 0,7D. The theoretical part is focused on material property of a bimetallic pipe and on methods applied to work out the analysis. The definition of critical points at a considered segment and possible defects arisen while bending is embodied in the thesis. The practical part of the thesis is based on presenting dimensional and proportional analysis based on using optical microscopes and 3D scanner GOM ATOS. The material analysis was aimed at macrostructure as well as microstructure of the bimetallic pipe material, at chemical composition and at the hardness when low-loaded. The analysis achieved results are assessed at the end of the thesis.
Description
Citation
IVÁNEK, R. Rozměrová, tvarová a materiálová analýza bimetalových dílců s definovaným poloměrem ohybu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak definujeme svařitelnost oceli? částečně zodpovězeno 2. Kolik procent je legur v nízkolegovaných ocelích? zodpovězeno 3. Při jaké teplotě se váže INCONEL na základní materiál? částečně zodpovězeno 4. Víte jaká je teplota tání INCONEL? Jaká je teplota tání železa? zodpovězeno 5. Znáte ARA diagram tohoto materiálu? částečně zodpovězeno 6. Je kruhovitost na finální součástce vyhovující? zodpovězeno 7. Jaké je praktické využití tohoto bimetalu? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO