Racionalizace obrábění skříní převodovek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Obsahem práce je navržení technologie obrábění s použitím obráběcích center, využívající pět řízených os. Změna plynoucí ze zavedení této technologie je zkoumána na skříni jednostupňové převodovky, která je součástí výrobků vyráběných ve společnosti. V první části práce jsou rozebrány obecné vlastnosti převodovek a jejich skříní, dále pak postup současného procesu obrábění představitele. V praktické části práce je navrženo vhodné nástrojové vybavení a přípravkové vybavení, potřebné pro zhotovení součásti jako celku. Dále jsou analyzovány a doplněny časové studie, poskytnuté výrobci obráběcích center a na základě těchto výsledů jsou určeny celkové časy obrábění a z nich odvíjející se celkové operační náklady pro zhotovení jednoho kusu, vstupující do ekonomického zhodnocení. V části technicko-ekonomického zhodnocení je vypočtena návratnost počáteční investice, zahrnující náklady na pořízení obráběcího centra a nástrojového vybavení. Dále je zhodnocen celkový přínos nové technologie vzhledem k potřebám ve společnosti, vyrábějící zkoumaný obrobek.
Content of the thesis is the proposal of new technology using machining centres, including five controlled axis. Benefit of implementation the new nechnology is investigated at machining example, which is the gear housing of a single stage gearbox, manufactured in the company. In the first part of the thesis, the general properties of gearboxes and their housings are analyzed, as well as the procedure of the current proces of the machining representative. In practical part of the thesis is proposed necessary tool equipment and jig equipment, needed for machining of the part. After that are analyzed and filled in time studies, provided by manufacturers of machining centres. On the bases of these studies, were calculated operating times and operating costs per one piece of the housing. In the part of technical and economical evaluation is calculated the return of initial investment, including costs for byuing new machining cente and cutting tools equipment. Finaly are evaluated the overal benefits of the new technology, given the needs of the company.
Description
Citation
SÁDLO, D. Racionalizace obrábění skříní převodovek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (místopředseda) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zbyněk Studený, Ph.D. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaký byl závěr z ekonomického zhodnocení? Byl jeden ze strojů definitivně zvolen? zodpovězeno 2. V čem spočívá racionalizace výroby? Jaká je výhoda obrábění dílce 5-ti osým obráběním? zodpovězeno 3. Jakým způsobem je vyráběný polotovar? zodpovězeno 4. V čem je výhoda tvárné litiny? zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO