Výroba napáječky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce magisterského studia oboru M2I-K předkládá návrh duté rotační součásti z plechového přístřihu se zužujícím se dnem, u kterého byla zvolena jako nejvhodnější možná varianta výroby technologie hlubokého tažení bez ztenčení stěny. Pro výrobu součásti byla zvolena nerezová ocel označená dle ČSN 17240. Napáječka byla navrhnuta pro výrobu třemi tažnými operacemi na lisu CTH 250 od společnosti ŽĎAS a. s., kde pro každou tažnou operaci bude použito samostatných lisů. Pro výrobu polotovaru – rondelu, o průměru 428 mm byl použit plech o rozměrech 1500 x 3000 x 1 mm, který byl vyhodnocen jako nejhospodárnější. Objem roční výroby by měl činit 100 000 kusů.
The diploma thesis of the master's study in the field of M2I-K presents a design of a hollow rotating part made of metal sheet with a tapering bottom. Deep drawing technology was chosen as the best suited option for production without thinning the wall. Stainless steel was chosen as a source material for production parts in compliance to ČSN 172 40. The drinker is produced by three drawing operations where each operation is performed separately on a standalone press CTH 250 developed by ŽĎAS a. s. A sheet measuring 1500 x 3000 x 1 mm with diameter 428 mm was evaluated as the most economically viable for production of a semi-finished product – rondel. For one year production produced in a series of annual volume 100,000 pieces.
Description
Citation
VAŠÍČEK, J. Výroba napáječky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Barbora Kudláčová (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Byla zvažována metoda hydromechanického tažení pro výrobu dané součásti; jak by se změnila silová náročnost? (otázka byla zodpovězena) 2. Z jakého důvodu uvádíte na výkres dílce toleranci „H“? (otázka byla částečně zodpovězena) 3. Jak bude vyráběn odvzdušňovací kanálek v těle tažníku? (otázka nebyla zodpovězena) 4. Jaká je funkce přidržovače ve zvoleném lisu a proč jste ho nevyužil? (otázka nebyla zodpovězena) 5. Jak funguje vyráběná „napáječka“? (otázka nebyla zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO