Výroba nástrčného klíče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá návrh výroby nástrčného klíče. Nástrčný klíč se používá jako bezpečnostní klíč pro povolování bezpečnostních matic kol automobilu. Na základě požadavků na součást byla zvolena vhodná technologie výroby. Součást je vyrobena pomocí protlačování a pěchování. Výchozím polotovarem pro tváření je tyč válcovaná za tepla z oceli 1.7131 (ČSN 14 220) o průměru 26 milimetrů. Bezpečnostní klíč bude vyroben na dvouklikovém lisu GTX-300H. Výroba proběhne ve třech operacích.
This thesis propses the design of production of a socket wrench. A socket wrench is used as safety wrench for loosening safety screws of the car wheels. The proper technology for production was chosen based on the component requirements. The component is made by using metal extrusion and heading. The starting blank for metal forming was chosen steel rod made of 1.7131 steel (ČSN 14 220) with a diameter of 26 milimeters. The safety wrench will be made by doublecrank press GTX-300H. Production will be done in three operations.
Description
Citation
KRYŠTOF, M. Výroba nástrčného klíče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Barbora Kudláčová (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Vysvětlete náklady při výměně nástrojů pro jinou výrobní sérii. (otázka byla zodpovězena) 2. Jakým způsobem byste ukotvil do nástroje vodící sloupek? (otázka byla částečně zodpovězena) 3. Proč byl použit lis s upínacími rozměry o mnoho většími oproti rozměrům nástroje a jakým způsobem bude realizováno přenášení polotovaru mezi jednotlivými operacemi? (otázka byla částečně zodpovězena) 4. Zahrnoval jste vstupní náklady spojené s lisem do ekonomického hodnocení? (otázka byla částečně zodpovězena) 5. Šla by u finálního výrobku, z hlediska ekonomického hodnocení, ještě snížit cenu? (otázka byla částečně zodpovězena) 6. Uvažovalo se s dimenzováním součásti na únavu? (otázka byla zodpovězena) 7. Z jakého důvodu se u zvolené součásti neprovádí cementování? (otázka byla částečně zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO