Rekonstrukce vytápění v rodinném domě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je věnována konstrukci a návrhu teplovodních kotlů na pevná paliva. Úvodní kapitola se zaměřuje na teorii spalování pevných paliv, aktuální legislativu a konstrukci kotlů. V následující část je proveden návrh vytápění a ohřevu teplé vody pro zvolený rodinný dům, využívající zdroje na pevná paliva a fotovoltaických panelů. Před závěrem je vyhodnocena energetická náročnost budovy na vytápění a ohřev teplé vody simulačním nástrojem TRNSYS. V příloze práce se nachází výkresová dokumentace, podrobný výpočet tepelných ztrát a výkaz výměr.
The master’s thesis deals with the solid-fuel fired furnaces, complying with the new emission legislation, and their application in central heating. The introductory part of the thesis focuses on the theory of solid fuels combustion, pertinent legislation, and various designs of solid-fuel fired furnaces. The main part of the thesis deals with the design of a central heating system for a townhouse with a solid-fuel fired furnace as the primary heat source for central heating. A roof-mounted PV system was considered for solar-assisted domestic hot water heating. The energy performance of the house was evaluated with the use of the degree-day method and also with a detailed computer simulation in TRNSYS. As an appendix, the thesis includes the detailed engineering calculations and the engineering drawings and diagrams of the central heating system.
Description
Citation
DOLEŽEL, P. Rekonstrukce vytápění v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Ing. Marian Formánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval svoji DP práci. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta a položeny otázky oponenta. Student zodpověděl dotazy oponenta. V rozpravě k DP byly položeny studentovi tyto otázky: doc. Katolický se dotázal zda je skutečně vhodné v současné době instalovat vytápění na dřevo a to z dlouhodobého pohledu vzhledem k aktuální situaci. Doktor Formánek se dotázal na předpokládanou velikost pojišťovacího ventilu. doc. Katolický se zeptal na způsob řešení nabíjení a vybíjení akumulačních nádob, které není z hydraulického schématu patrné. prof. Jedelský ze zeptal na důvod využití FV panelů pro ohřev TV a návratnost takovéto investice. prof. Jícha se zeptal proč je použit zdroj o výkonu 22 kW pro objekt se ztrátou cca 11 kW? Doktor Formánek položil otázku na rozdíl mezi tlakově závislou a tlakově nezávislou regulační armaturou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO