Pokročilá evaluace úrovně privátnosti v sociálních sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V dnešní době stále přetrvává trend přesunu mezilidské komunikace do online prostředí. A to díky sociálním sítím a jejich službám. S tímto faktem souvisí i rostoucí počet uživatelů sociálních sítí. Mnoho uživatelů ovšem nevnímá rizika spojená s přítomností v internetovém prostředí. Tato práce se zaměřuje na analýzu nastavení soukromí uživatelských účtů na sociálních sítích a následné vyhodnocení těchto nastavení. Cílem práce je vytvořit nástroj poskytující možnost vyhodnotit bezpečnostní nastavení uživatelského účtu na sociální síti případně doporučit vhodnější nastavení s ohledem na soukromí uživatele. Aby bylo možné dosáhnout těchto cílů, je potřebné použít vhodný model provádějící vyčíslení skóre privátnosti. Výstupem práce bude návrh a implementace nástroje provádějící analýzu, vyhodnocení a doporučení, jak vylepšit nastavení soukromí na sociální síti. Což by mělo pomoci uživateli omezit množství uniklých citlivých informací.
Nowadays persists a trend of moving interpersonal communication into the online environment. By the reason of the social networks and social network's services. Many users doesn't perceive threats connected with presence in internet environment. This thesis is focused on the analysis of the user's account privacy settings followed by the evaluation of these settings. The goal is to develop and create a tool providing ability to evaluate privacy settings of the user's account, eventually recommend more suitable settings given to user privacy. To achieve these goals is necessary to use a suitable model performing privacy evaluation. The output of the thesis will consist of a proposal and implementation of tool performing analysis, evaluation and recommendation of how to improve the social network's privacy settings. Which should help users reduce the amount of privacy information leakage.
Description
Citation
JANUŠ, F. Pokročilá evaluace úrovně privátnosti v sociálních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V čem je přidána hodnota vyčíslení privátnosti pro vytvořený nástroj? Jak moc by nástroj degradovalo, kdyby toto vyčíslení neprováděl a pouze zobrazoval neopatrná nastavení privátnosti? Jak dlouho bude nástroj funkční, než se změní rozhraní sociálních sítí? Řešil jste nějak překonávání CAPTCHA? Jaká ze sítí, kterou jste analyzoval, má z vašeho pohledu, nejhorší výchozí nastavení? Kdo tvořil vaše testery?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO