Efektivní techniky pro měření výkonu programů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce představuje optimalizační techniky zaměřené na proces sběru výkonnostních dat v rámci výkonnostní analýzy a profilování programů v nástroji Perun.   Rozšíření architektury a implementace těchto nových optimalizačních technik v nástroji Perun (a převážně pak v jeho modulu Tracer) zlepšuje jeho škálovatelnost a umožňuje tak provádět výkonnostní analýzu i nad rozsáhlými projekty.   Zaměřujeme se především na zvýšení přesnosti sběru dat, redukci množství instrumentovaných bodů programu, omezení časové režie procesu sběru dat a výkonnostního profilování, snížení objemu sbíraných dat a velikosti výsledného výkonnostního profilu.   Optimalizace je dosažena pomocí aplikace statistických metod, množství technik statické a dynamické analýzy (případně jejich kombinací) a využitím pokročilých možností a schopností nástrojů SystemTap a eBPF.   Na základě vyhodnocení provedeného na dvou vybraných projektech a množství experimentů můžeme konstatovat, že se nám úspěšně podařilo dosáhnout značné optimalizace u téměř všech sledovaných metrik a kritérií.
In this work, we propose optimization techniques focused on the data collection process of program performance analysis and profiling within the Perun framework.   We enhance Perun (and especially its Tracer module) by extending their architecture and  implementing novel optimization techniques that allow Perun to scale well even for large projects and test scenarios.   In particular, we focus on improving the data collection precision, scaling down the amount of injected instrumentation, limiting the time overhead of the collection and profiling processes, reducing the volume of raw performance data and the size of the resulting profile.   To achieve such optimization, we utilized statistical methods, several static and dynamic analysis approaches (as well as their combination) and exploited the advanced features and capabilities of SystemTap and eBPF frameworks.   Based on the evaluation performed on two selected projects and numerous experiment cases, we were able to conclude that we successfully achieved significant levels of optimization for nearly all of the identified metrics and criteria.
Description
Citation
PAVELA, J. Efektivní techniky pro měření výkonu programů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Tracer, nástroj pro sběr výkonnostní dat, je závislý na technologiích SystemTap a eBNF, jenž jsou k dispozici pouze pro operační systém Linux. Jak reálné by bylo přidání podpory sběru výkonnostních dat pro operační systém Windows? Existují technologie, jenž by šly použít pro tento účel v systému Windows? Řada optimalizačních technik má jako vstup CGR, neboli CG (call graph) + CFG (control flow graph), a produkuje modifikovaný CGR. Dostává každá technika originální CGR? Pokud ano, jak se poté řeší sloučení modifikovaných CGR? Pokud ne, a každá technika tedy dostává na vstup modifikovaný CGR, jenž je výstupem techniky aplikované před ní, jak ovlivňuje pořadí řetězení optimalizací celkový výsledek? Je možné Vaše řešení použít pro měření performance degradation v kernelu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO