Využití řečových technologií při výuce výslovnosti cizích jazyků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o využití algoritmu Dynamic Time Warping (DTW) pro automatické hodnocení výslovnosti anglického jazyka. Práce se zaměřuje na vylepšení již existující aplikace pro výuku výslovnosti, a to ve třech oblastech: uživatelské rozhraní, samotný algoritmus a korektivní zpětná vazba uživateli. První část se věnuje přehledu technik používaných v této oblasti, následně je představen nový design uživatelského rozhraní, popsán navržený systém a experimenty. Experimenty se zaměřují na problematiku detekce chyb na úrovni fonémů, na detekci chyb v primárním důrazu na úrovni slabik a na hodnocení intonace na úrovni slov. Všechny použité metody jsou navrženy tak, aby poskytovaly korektivní zpětnou vazbu uživateli. V poslední části je popsáno, jak byly všechny tři vylepšené oblasti aplikace otestovány.
This diploma thesis deals with automatic English pronunciation assessment and error detection based on the Dynamic Time Warping (DTW) algorithm. It focuses on the improvement of an existing pronunciation training application and it proposes three areas of improvement: user interface, algorithm and corrective feedback. After various methods used for pronunciation assessment are discussed in the first part, the new design is introduced, the proposed system is described and three sets of experiments are performed. The experiments focus on phoneme-level error detection, syllable-level primary stress error detection and word-level intonation assessment and they are designed to be able to provide corrective feedback to the user. The last part of the thesis describes how all three areas of improvement were tested.
Description
Citation
BAROTOVÁ, Š. Využití řečových technologií při výuce výslovnosti cizích jazyků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V práci zmiňujete, že největší prostor pro zlepšení aplikace je v oblasti algoritmů hodnocení výslovnosti. Jakým způsobem by tyto algoritmy šly vylepšit? Pokud byste na práci pokračovala další rok, jakým směrem byste se v této oblasti vydala? Jakým způsobem se zvažuje nasazení Vaší aplikace? Co má Vaše aplikace přinést uživateli? Na kolika uživatelích jste provedla průzkum použitelnosti Vaši aplikace? Můžete popsat nástroje které jste použila pro vývoj Vaši aplikace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO