Rekonstrukce poškozené části otisku prstů s využitím neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá problematikou rekonštrukcie odtlačkov prstov pričom kladie dôraz na použitie neurónových sietí. Najprv je analyzovaná štruktúra odtlačku prstu, nasleduje popis možností, ktorými sa dá zvyšovať kvalita odtlačku. Jednoduchý úvod do neurónových sietí čitateľovi poskytne obraz o použitých technológiách. Po výbere architektúry neurónovej siete nasleduje proces jej učenia. Bolo vytvorené aj jednoduché grafické rozhranie pre prácu s odtlačkami. Aplikácia dokáže rekonštruovať syntetické odtlačky prstov poškodené bradavicami rôznych veľkostí. Pomocou ďalšej neurónovej siete je možné detegovať lokáciu bradavice. Testy úspešnosti rekonštrukcie preukázali zlepšenie kvality o 43,5 % v prípade odtlačku poškodeného desiatimi bradavicami. Porovnávacie skóre odtlačkov pred a po rekonštrukcii sa zvýšilo na tejto poškodenej sade o 6,5 %.
This thesis deals with the issue of reconstruction of damaged fingerprints using artificial neural networks. At first, the fingerprint structure is analyzed, after that, the methods that can be used to improve fingerprint quality are described. An introduction to neural networks is given for understanding the basics of artificial neural networks. After choosing the right architecture for the neural networks, the process of its learning is described. A simple graphic user interface was created for this application, which is able to reconstruct synthetic fingerprints damaged by various warts. Another neural net can detect the location of wart. Tests have proven an increase in the quality of fingerprint by 43,5 % in the dataset with ten inserted warts on each fingerprint. The matching score was increased by 6,5 % on this particular dataset.
Description
Citation
HALINÁR, M. Rekonstrukce poškozené části otisku prstů s využitím neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Můžete zjednodušeně popsat nějaké další algoritmy pro rekonstrukci poškozených otisků prstů? Při rekonstrukci jsou ovlivněny i markanty nacházející se mimo poškozené oblasti, jak je vidět na obrázku 8.4. Napadá Vás nějaký způsob jak rekonstrukci omezit pouze na poškozené oblasti? Kde je možné Vaši práci použít v praxi? Použil jste nějakou metriku na hodnocení rekonstrukce založené na porovnaní obrázků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO