Informace o architektuře pro optimalizace v překladači LLVM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá automatickou extrakcí informací o architektuře procesoru z jazyka CodAL. Získané informace jsou využity jako základ pro cenový model optimalizátoru překladače LLVM. V rámci práce vznikl nový systém, který vytváří cenový model, převádí jej do C++ kódu a sestavuje do dynamické knihovny. Tato knihovna je za běhu načtena překladačem a využita pro přesnější rozhodování o přínosech jednotlivých optimalizací. Výsledkem práce je průměrné 14% snížení velikosti strojového kódu programů a až 68% zlepšení výkonu generovaného kódu.
This thesis deals with the automatic extraction of processor architecture information from the CodAL language. Extracted information is used as the base for a cost model of the optimizer in the LLVM compiler. In this thesis, a new system was implemented, that creates the cost model, transforms it into a C++ code and compiles it into a dynamic library. This library is loaded at run-time by the compiler and used for better decision-making during the optimization process. The system achieves an average reduction in program code size of 14% and up to 68% improvement in the performance of the generated code.
Description
Citation
SVOBODA, J. Informace o architektuře pro optimalizace v překladači LLVM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Je navrhované řešení použitelné i pro 64-bitové architektury? Kde je hlavní přínos vaši práce? Jaké parametry cílové architektury jsou nejvíc relevantní? Jde systém aplikovat i pro procesory, které nevyvinul CodaSip? Může mít váš systém dopad na existující rozšířené překladače?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO