Mobilní aplikace pro automatický záznam šachové partie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá tvorbou aplikace pro mobilní zařízení, která zaznamenává průběh šachové partie. K tomu využívá rozpoznávání obrazu z kamery zařízení, jež zpracovává. Šachové figurky jsou rozpoznávány pomocí neuronové sítě. Aplikace má využití v záznamu tréninkových nebo i soutěžních partií a jejich následné analýze. Pro analýzu poskytuje zápis partie ve standardní šachové notaci. K partiím si také hráči mohou dávat různé poznámky.
This thesis is focused on making application for mobile devices, which records progress of chess game. This is achieved by image recognition on input from camera. Chess figures are classified by neural network. Usage of application is during training or real matches to record games and then for analyzing these games. For analyzing, my application offers record in standard algebraic notation. User can also add notes to every game.
Description
Citation
JIRUŠKA, A. Mobilní aplikace pro automatický záznam šachové partie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Byla data před vstupem do sítě nějak předzpracována? Jaká je předpokládaná velikost vzorku na vstupu sítě? Experimentoval jste u zkoumaných architektur s augmentací dat, optimalizátorem, případně learning rate a dalšími hyperparametry? V textu zmiňujete, že jste vytvořil přibližně 100 různých typů sítí a každou trénoval třemi různými způsoby. Čím se architektury lišily a o jaké tři způsoby trénování se jednalo? Je ve Vašem řešení u predikce tahů využita znalost o pravidlech šachu jak zmiňujete v návrhu systému? Pokud ano, jak a kde pravidla aplikujete? V textu letmo zmiňujete, že jste vytvořil model pro klasifikaci prázdného a obsazeného políčka. Jak tento model využíváte v navrženém systému? Dataset jste si fotil sám? Jak by si vaše řešení poradilo s jinými typy šachových figur? Záleží nějak na úhlu snímání dané šachovnice?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO