Algoritmy pro automatický ořez sférické fotografie a videa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je priniesť detailný pohľad na doterajší prieskum v oblasti sférických videí. Konkrétne sa táto práca zameriava na problém tvorby videa s normálnym zorným poľom zo sférického videa pre potreby zobrazovania. Prináša tiež implementáciu niektorých dostupných metód. Doteraz boli predstavené tri metódy v štyroch článkoch, ktoré riešia tento problém. Všetky priniesli zaujímavé výsledky a táto práca sa dvomi z nich zaoberá hlbšie. Táto práca tiež prináša základnú metódu využívajúcu overené metódy automat- ického orezu obrazu. Táto metóda je využitá na porovnanie so skúmanými metódami, u ktorých zvýrazní ich vylepšenia ale aj nedostatky. Na základe porovnania metód pomocou užívateľského experimentu táto práca usudzuje, že najlepšou zo skúmaných metód pre túto úlohu je upravená varianta metódy od Pavel et al. [14], predstavená v tejto práci.
The aim of this work is to provide a detailed overview of the research regarding spherical videos. Specifically, this work focuses on the task of creating a normal field of view video from a spherical one for viewing purposes. It provides an implementation of some of the available methods as well. So far, there have been three methods introduced by four papers tackling this challenge. All of them have brought promising results and this work examines two of them thoroughly. It also provides a baseline method leveraging well known techniques of automatic image cropping. This method serves as a good comparison tool which puts the improvements brought by the examined methods into perspective. Based on a thorough comparison via a user study this work concludes, that the best method for this task overall is a variation of the method by Pavel et al. [14] introduced in this work.
Description
Citation
IVANČO, M. Algoritmy pro automatický ořez sférické fotografie a videa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jakým způsobem byste upravil základní metody ořezu Suh a Fang, aby u nich bylo možné nastavit maximální úhel záběru? Myslíte si, že by tato změna nějak změnila výsledek uživatelského experimentu? Co se stane, když uživatel během natáčení videa změní orientaci sférické kamery z vertikální (která se běžně používá) na horizontální? Bylo by možné metody ořezu rozšířit tak, aby odhadovaly nejen pozici ořezu ve vertikálním a horizontálním směru, ale také jeho rotaci? Použil jste jinou metodou než "salience method"? Počítáte danou metriku nějak algoritmicky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO