Metody optimalizace plánování nákladní přepravy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá evolučným návrhom algoritmu pre optimalizáciu plánovania nákladnej prepravy. V dnešnej dobe je dopyt po preprave nákladu stále narastajúci. Správnym plánovaním trasy sa dajú značne znížiť náklady na prepravu, hlavne ak sa jedná o rozsiahly počet obsluhujúcich zákazníkov a spoločnosť s dostatočne veľkou flotilou vozidiel.   V tejto je popísané, ako je daný problém plánovania prepravy definovaný a aké sú jeho špecifikácie a varianty. Ďalej sa práca venuje možnostiam, ako sa dá daný problém riešiť. Následne sú aplikované riešenia optimalizácie pomocou evolučných algoritmov, presnejšie genetického algoritmu a evolučnej stratégie, na konkrétny problém smerovania vozidiel s~vyzdvihnutím a doručením zásielok (angl. Vehicle routing problem with Pickup and Delivery ). Na záver sa vyhodnocujú a analyzujú výsledky sád experimentov, ktorých úlohou je zhodnotiť vhodnosť algoritmov a použitých technik pre daný problém.
The following work concerns the study of the evolutionary algorithm, which optimizes freight transport planning. The demand for freight transport is constantly increasing nowadays and with creating, implementing and using proper route planning we are able to significantly reduce transportation costs. However, it is preferably to implement it in companies with large numbers of served customers and with a sufficiently large fleet of vehicles.   The study starts by defining what fright transport planning problem is and by characterizing its existing specifications and variants. My work proceeds to give a background of the possible solutions to the multifaceted aspects of the problem. The specific subproblem I choose to focus on is the Vehicle routing problem with Pickup and Delivery for which I apply the optimization solution. In the main body of my thesis, I will elaborate on the chosen optimization solution which encompasses the genetic algorithm and evolutionary strategy. The aim of the study is to measure the suitability of the algorithms and techniques used, for which reason the final part of my work will deal with the analysis and evaluation of the experiments.
Description
Citation
GABONAY, M. Metody optimalizace plánování nákladní přepravy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Fitness funkce je formulovaná čistě jakožto součet ceny přepravy. Jak je zajištěno dodržení dalších požadavků úlohy VRPPD (dodržení směru, apod.)? V práci je prezentováno srovnání s volně dostupným řešením OR-Tools. S jakými parametry byl tento nástroj spouštěn? Odkud jste čerpal datové sady na kterých jste prováděl vyhodnocení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO