Upravená realita v kokpitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá využitím rozšířené reality v letectví. V této oblasti se zaměřuje na kontrolní seznamy v kokpitu využívané ve všech fázích letu k zajištění vykonání všech důležitých úkonů. Pro tento účel je vyvinuta mobilní aplikace, jejímž cílem je provést pilota krok po kroku kontrolním seznamem. Každý krok vyžaduje provedení určitého úkonu na konkrétním letovém nástroji nacházejícím se v kokpitu letadla. Příslušný letový nástroj spojený s aktivním úkolem je identifikován a označen vhodnou vizualizací. Experimentální aplikace je implementována s využitím herního nástroje Unity a AR Foundation frameworku. Implementovaná aplikace byla testována během letu s pozitivní zpětnou vazbou od účastníků testování. 
This thesis deals with the usage of augmented reality in aviation. In this area, it focuses on the cockpit checklist used in each flight phase to ensure that all important tasks are performed. An experimental mobile application is developed to guide the pilot step by step through the cockpit checklist. Each step requires some action to be performed on a particular flight instrument located in the aircraft cockpit. The appropriate flight instrument, associated with the active task, is identified and tagged with a suitable visualization. The experimental application is implemented using the Unity engine and the AR Foundation framework. The implemented application has been tested during flight with positive feedback from participants. 
Description
Citation
TABÁŠEK, M. Upravená realita v kokpitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných, např. vysvětlil připomínky oponenta ohledně neefektivity implementace na úrovni zdrojových kódů. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře. Otázky u obhajoby: Ako náročné by bolo nahradiť súčasné trackovanie systémom bez použitia markerov? Čo je zdrojom problémov stability trackovania aplikácie? Ako by ste to vyriešili? Co by obnášela snaha o získání certifikace vámi implementovaného řešení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO