Platforma pro sběr kryptoměnových adres

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvořit platformu pro sběr a zobrazování metadat o kryptoměnových adresách z veřejného i temného webu. K dosažení tohoto cíle jsem použil technologie zpracování webu napsané v PHP. Komplikace doprovázející automatické zpracování webových stránek byly vyřešeny techonologí Apache Kafka a jejími schopnosti škálování procesů. Modularita platformy byla dosažena pomocí architektury microservices a Docker containerization. Práce umožňuje jedinečný způsob, jak hledat potenciální kriminální aktivity, které se odehrály mimo rámec blockchain, pomocí webové aplikace pro správu platformy a vyhledávání v extrahovaných datech. Vytvořená platforma zjednodušuje přidávání nových, na sobě nezávislých modulů, kde Apache Kafka zprostředkovává komunikaci mezi nimi. Výsledek této práce může být použit pro detekci a prevenci kybernetické kriminality. Uživatelé tohoto systému mohou být orgány činné v trestním řízení nebo ostatní činitelé a uživatelé, zajímající se o reputaci a kreditibilitu kryptoměnových adres.
The goal of this work is to build a platform for collecting and displaying metadata about cryptocurrency addresses from public and also dark web. To achieve this goal, I use web parsing technologies written in PHP. Challenges accompanying a website parsing are solved by scaling capabilities of Apache Kafka streaming platform. The modularity of the platform is accomplished by microservice architecture and Docker containerization.      The work creates a unique way how to search for potential crypto criminal activities, that appeared outside of the blockchain world, by building a web page application on top of this platform (that serves for managing the platform and exploring the extracted data). The platform architecture allows adding loosely coupled modules smoothly where the Apache Kafka mediates communication of the modules.       The result of this article is meant to be used for cybercrime detection and prevention. Its users can be law enforcement authorities or other agencies and users interested in reputations and credibility of cryptocurrency addresses.
Description
Citation
BAMBUCH, V. Platforma pro sběr kryptoměnových adres [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Popište metodiku, kterou jste zvolil při a) verifikaci výsledků, b) výkonnostním testování aplikace; zdůvodněte a diskutujte výsledky. Jak velká je databáze, kterou jste aktuálně nasbíral?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO