Klasifikace obrazů planktonu s proměnlivou velikosti pomocí konvoluční neuronové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o technikách automatické analýzy obrazu založené na konvolučních neuronových sítích (CNN), zaměřených na klasifikaci planktonu. V oblasti studování planktonu panuje velká diverzita v jeho tvarech a velikostech. Kvůli tomuto bývá klasifikace pomocí CNN náročná, jelikož CNN typicky požadují definovanou velikost vstupu. Běžné metody využívají škálování obrazu do jednotné velikosti. Avšak kvůli tomuto jsou ztraceny drobné detaily potřebné ke správné klasifikaci. Cílem práce bylo navrhnout a implementovat CNN klasifikátor obrazových dat planktonu a prozkoumat metody, které jsou zaměřené na problematiku různorodých velikostí obrázků. Metody, jako jsou patch cropping, využití spatial pyramid pooling vrstvy, zahrnutí metadat a sestavení multi-stream modelu jsou vyhodnoceny na náročném datasetu obrázků fytoplanktonu. Takto bylo dosaženo zlepšení o 1.0 bodů pro InceptionV3 architekturu s výslednou úspěšností 96.2 %. Hlavním přínosem této práce je vylepšení CNN klasifikátorů planktonu díky úspěšné aplikaci těchto metod.
This work considers techniques of automatic image analysis based on convolutional neural networks (CNN) focused on plankton classification. There is a large variation in the shapes and sizes of plankton images. This makes the classification for CNN based methods challenging since CNNs typically require a fixed input size. Naive methods utilize scaling of the images to a common size. However, this operation leads to the loss of small details that are necessary for correct classification. The aim of this work was to design and implement a CNN-based classifier of plankton images and explore possible methods that can deal with a variety of image sizes. Multiple methods such as patch cropping, utilization of a spatial pyramid pooling layer, inclusion of metadata and construction of multi-stream model were evaluated on a challenging dataset of phytoplankton images. With these methods an improvement of 1.0 point was achieved for the InceptionV3 architecture resulting in an accuracy of 96.2 %. The main contribution of this thesis is an improvement of multiple CNN plankton classifiers by successfully applying these methods.
Description
Citation
BUREŠ, J. Klasifikace obrazů planktonu s proměnlivou velikosti pomocí konvoluční neuronové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaké jsou konkrétní aplikace rozpoznávání planktonu? Popište několik příkladů. Byly na použitém datasetu publikované další výsledky, nebo je to nový dataset a vaše výsledky jsou jediné existující? Zkusil jste použit nějaký volné dostupný dataset? Jak moc je důležitá přesnost u takovéhoto druhu úlohy? Jaké druhy předpracováváni používáte pro vstupní obrázky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO