Nástroj pro detekci a opravu snímků nemocemi poškozených sítnic oka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Ztráta či poškození zraku může mít velký dopad na kvalitu života člověka. Mezi nejčastější nemoci způsobující poškození či ztrátu zraku patří diabetická retinopatie a věkem podmíněná makulární degenerace, jejichž průběhu je možné předejít včasnou diagnózou. K zrychlení a zkvalitnění diagnózy v současnosti velmi přispívá používání fundus kamer. Tyto snímky pak lze automaticky vyhodnotit za účelem detekce možných projevů těchto onemocnění na sítnici. Tato práce se zaobírá jedním z možných způsobů automatické detekce projevů onemocnění na sítnici. V první části této práce je popsáno oko a jeho možné onemocnění, včetně technik snímání očního pozadí. Druhá část této práce pak navrhuje způsob automatizované detekce a její implementaci. Nakonec jsou zhodnoceny dosažené výsledky.
Loss or partial loss of eye sight can have major effect on quality of person's life. One of the most common diseases, which causes loss or partial loss of eye sight are diabetic retinopathy and age releated macular degeneration. Both of these diseases can be prevented or mediated by early detection and proper treatment. The fundus camera, which is used to capture eye retina, has had major effect on increasing quality and speed of early detection. Images captured by fundus camera can be automatically analyzed in order to detect any possible signs of retina damage. This thesis proposes one possible way of automating this process. First part of this thesis describes eye, its diseases and capturing technology. Second part then proposes way of automating detection process and its implementation. Lastly, the results are evaluated.
Description
Citation
JOCHLÍK, J. Nástroj pro detekci a opravu snímků nemocemi poškozených sítnic oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E. Otázky u obhajoby: Jak dlouhé přerušení cévy je možné vaším řešením spolehlivě opravit? Jakým způsobem by bylo možné opravit i delší přerušení? Obsahuje vaše práce nějakou část popisující state-of-the-art? Jaké metody používáte pro segmentaci? Porovnal jste výsledky s existujícími detektory? Máte představu, jaké jsou v současné době nejlepší výsledky na datasetu, který jste použil? Jak jste prováděl měření chyb?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO