Prostředí pro testování zařízení umožňujících ochranu před DoS útoky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací rozšiřitelného prostředí a nezbytné sady testů pro testování zařízení DDoS Protector z pohledu funkce i výkonnosti. Sdružení CESNET vyvíjí zařízení DDoS Protector pro ochranu proti útokům typu odepření služby (DDoS) se zaměřením na volumetrické a TCP SYN flood útoky. Vývojové prostředí DDoS Protectoru v současné době neumožňuje generování stavového (TCP) provozu a je náročné vytvořit složitější testování zařízení z pohledu interakce různých částí. Cíl práce je vytvořit prostředí, které umožní komplexnější testování DDoS Protectoru s možností generování stavového i nestavového provozu včetně multi-vector DDoS útoků a tím se přiblížit k simulaci reálného provozu na síti. Po nastudování dostupných generátorů provozu byl zvolen Cisco TRex. Následně byla vytvořena sada testů generující různé kombinace legitimního provozu a různých typů útoků, která úspěšně ověřila funkci i výkonnost DDoS Protectoru.
This thesis deals with the development of an environment and necessary set of tests for an evaluation of the DDoS Protector device in terms of functionality and performance. CESNET is developing device called DDoS Protector for protection against denial of service (DDoS) attacks with focus on volumetric and TCP SYN flood attacks. Current development environment does not support generation of stateful (TCP) network traffic and it's difficult to create complex evaluation tests in terms of interaction between various parts of the device. Goal of this work is to create an environment which enables complex evaluation of the device, including generation of both stateful and stateless network traffic combined with multi-vector DDoS attack, thus approaching real network traffic. Cisco TRex was chosen after examination of available traffic generators. Finally set of tests generating various combination of legitimate traffic and attacks was created and DDoS Protector was successfully evaluated.
Description
Citation
TRAN, D. Prostředí pro testování zařízení umožňujících ochranu před DoS útoky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Bylo by možné, v souvislosti s bakalářskou prací věnovanou útokům s využitím fragmentace paketů, prostředí snadno rozšířit i na tento případ s ohledem na možnosti nástroje Cisco TRex? Máte srovnání s existujícími systémy? Je vaše práce Open Source?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO