Diagnostika chyb v počítačových sítích založená na překlepech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto diplomovej práce je vytvorenie systému pre sieťovú diagnostiku na základe vyhľadávania a opravy preklepov. Systém má slúžiť sieťovým administrátorom ako ďalší diagnostický nástroj. Na rozdiel od primárneho využitia detekcie a korekcie slova v bežnom texte sú tieto metódy aplikované na sieťové dáta, ktoré sú zadané od užívateľa. Vytvorený systém pracuje s NetFlow dátami, pcap súbormi alebo záznamami aktivity. Kontext je modelovaný rôznymi vytvorenými kategóriami dát. Pre overenie správnosti slov sa používajú slovníky, kde každá kategória používa svoj. Hľadanie opravy iba podľa editačnej vzdialenosti vedie k viacerým výsledkom a pre výber správneho kandidáta bola navrhnutá heuristika ohodnotenia kandidátov. Vytvorený systém bol otestovaný z pohľadu funkčnosti a výkonnosti.
The goal of this diploma thesis is to create system for network data diagnostics based on detecting and correcting spelling errors. The system is intended to be used by network administrators as next diagnostics tool. As opposed to the primary use of detection and correction spelling error in common text, these methods are applied to network data, which are given by the user. Created system works with NetFlow data, pcap files or log files. Context is modeled with different created data categories. Dictionaries are used to verify the correctness of words, where each category uses its own. Finding a correction only according to the edit distance leads to many results and therefore a heuristic for evaluating candidates was proposed for selecting the right candidate. The created system was tested in terms of functionality and performance.
Description
Citation
BOHUŠ, M. Diagnostika chyb v počítačových sítích založená na překlepech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jaké další informace z paketů síťové komunikace je možné použít pro analýzu mimo textových dat z DNS či SMTP? Pro jaké kategorie dat je uvedený přístup vhodný a pro jaké není? Dělal jste nějaké uživatelské rozhraní k Vašemu řešení? Popište možný průběh použíti Vaši aplikace? Jakým způsobem hodnotíte přesnost vašich výsledků? Jak jste získal heuristiku hodnocení podobnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO