Posouzení environmentální zátěže při výrobě otěruvzdorných povlaků magnetronovým naprašováním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Tato práce je zaměřena na posouzení environmentální zátěže při výrobě povlaků pro rychlořezné nástroje. Jsou popsány ekologické problémy současnosti a povinnosti firem zatěžující životní prostředí. Dále jsou popsány nástroje využívané v environmentálním řízení. Jedním z těchto nástrojů je metoda LCA, která je využita pro porovnání environmentální zátěže výroby dvou druhů povlaků, TiN a AlTiN. Výroba těchto povlaků je popsána, jsou vyhodnoceny dopady na životní prostředí jednotlivých povlaků a tyto výsledky jsou porovnány, aby mohly být učiněny závěry a doporučení.
This thesis is focused on the environmental impact assesment of the manufacturing process of cutting tool coatings. Described are current environmental problems and duties of companies affecting the environment. There is a description of methods used in environmental management, one of which is the LCA method. This method is then used to compare environmental impacts of TiN and AlTiN coatings. The thesis describes manufacturing process of these coatings and evaluates environmental impacts for both coatings. These results are then compared and conclusions and recommendations are made.
Description
Citation
KROBAUER, J. Posouzení environmentální zátěže při výrobě otěruvzdorných povlaků magnetronovým naprašováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (předseda) doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen) Ing. Roman Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Bartošek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
prof. Koráb: Co si mám představit pod magnetronovým naprašováním? - zodpovězeno doc. Putnová: V závěrech docházíte k tomu, že by měla firma založit fotovoltaickou elektrárnu. Zabýváte se ale tím, jakou by to mělo návratnost? Máte tento návrh vyčíslen? - zodpovězeno doc. Putnová: Má firma nějaké certifikáty, které jsou spojené se životním prostředím? - zodpovězeno doc. Putnová: Uvažuje o těchto certifikátech? Které certifikáty z oblasti životního prostředí byste jim doporučil? - zodpovězeno doc. Putnová: Co si myslíte o jaderné energetice? Je to podle vás čistá nebo nečistá energie? - zodpovězeno Ing. Ptáček: Zeptám se na druhý návrh, a sice vývoj nových povlaků. Firma má nějaký svůj vývoj? - zodpovězeno Ing. Ptáček: V čem konkrétně je zachyceno to vaše doporučení v oblasti vývoje nových povlaků? Když firma, o které mluvíte, vývoj nemá a o vývoj se stará její mateřská společnost? - zodpovězeno Ing. Videcká: Uvádíte zde, že se jedná o vývoj povlaků, které nespotřebovávají chladící kapaliny. Je to skutečně tak, že to závisí na tom povlaku? - zodpovězeno prof. Koráb: (nikoliv dotaz, pouze připomínka) Pokud by to bylo tak, že firma by přišla s nějakým novým povlakem, který by v podstatě v obrábění vyloučil chlazení, byla by to převratná inovace. Nyní hledám tu spojitost mezi zásadní inovací a vašimi návrhy. Vy zde dopad nového povlaku nemáte environmentálně rozebraný.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO