Návrh interní metodiky pro měření výrobků a dílů na přístroji CMM UPMC Zeiss na pracovišti ČMI Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem interní metodiky pro měření výrobků a dílů na přístroji CMM UPMC Zeiss na pracovišti Českého metrologického institutu v Brně (dále jen ČMI Brno). V první části této práce je analyzován současný stav poznání v oblasti přesného měření na souřadnicových měřících strojích (dále jen CMM), který zahrnuje vymezení základních metrologických pojmů, metodiku stanovení a vyjadřování nejistot měření a obecný popis CMM. V diplomové práci je dále uveden detailní popis přístroje UPMC 850 CARAT S-ACC od firmy Zeiss a jsou zde shrnuty požadavky na zkušební laboratoř v souladu s normou ČSN EN 17 025:2018. Další část práce je zaměřena na definování a stanovení nejistot měření pro tento CMM a na vypracování návrhu zkušebního postupu pro měření na zmíněném stroji. Závěr práce shrnuje dosažené výsledky a doporučení pro praxi.
This diploma thesis deals with the proposal of internal methodology for measurement of products and parts on CMM UPMC Zeiss at CMI Brno. The first part of this work analyzes the current state of knowledge in the field of accurate measurement on coordinate measuring machines (CMM), which includes the definition of basic metrological concepts, methodology for determining and expressing uncertainties of measurement and a general description of CMM. The diploma thesis also contains a detailed description of the UPMC 850 CARAT S-ACC device from the company Zeiss and summarizes the requirements for the testing laboratory in accordance with the standard ČSN EN 17 025: 2018. The next part of the work is focused on defining and determining the measurement uncertainties for this CMM and on developing a testing procedure for measurements on this machine. The final part of this thesis summarizes the achieved results and recommendations for practice.
Description
Citation
HÁJKOVÁ, A. Návrh interní metodiky pro měření výrobků a dílů na přístroji CMM UPMC Zeiss na pracovišti ČMI Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Studentka v úvodu práce shrnula cíle její diplomové práce. Následně shrnula základní parametry používané v metrologii, popsala technické parametry CMM a požadavky na zkušební laboratoř. Prezentace dále pokračuje výpočtem nejistoty měření. Dílčí podíly nejistot jsou vyjádřeny číselně a zaneseny v koláčovém grafu. Závěrem práce studentka shrnuje zkušební postup a doporučení pro praxi. Otázka oponenta: --- Objasněte pravidlo ověřování shody se specifikací ve smyslu normy ČSN EN ISO 14253:2018 a uveďte výsledek pro Váš příklad ze str. 53/54.--- Na tu to otázku studentka reaguje popisem postupu ověření shody. Popisuje jednotlivá pásma shody a předkládá nový výpočet dle aktuální normy. Co to znamená vliv měřeného objektu? Studentka odpovídá, že mezi vlivy patří například povrch měřeného dílu. Mají vliv další aspekty (např. vlhkost atd?) Studentka odpovídá, že měření ovlivňují vibrace, vlhkost, proudění vzduchu, rozdíl teplot atd., zároveň popisuje i náležitosti měření. Dále se otázka vrací k pojmu „přesnost“ na slajdu 6. Co znamenají veličiny u1 a u3? Studentka neodpovídá, o jaký typ nejistoty se jedná. Komisí je doplněno, že se jedná o rozšířenou nejistotu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO