Návrh vřeteníku malého soustruhu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem vřeteníku malého soustruhu. První část práce se věnuje popisu jednotlivých konstrukčních uzlů týkajících se stavby vřeteníků obráběcích strojů. Druhá část obsahuje přehled podobných strojů dostupných na trhu. Závěrečná část se zabývá výpočtem potřebných parametrů, ověřením výsledků pomoci metody konečných prvků a vlastní konstrukcí navrhovaného vřeteníku. Na základě navržené konstrukce je vytvořen 3D model a výkresová dokumentace.
The thesis deals with the design of a headstock for a small lathe. The first part of the thesis deals with the description of individual structural nodes related to the construction of machine tools headstock. The second part includes an overview of similar machines available on the market. The final part deals with the calculation of necessary parameters, the verification of results using the finite element method and the construction of the proposed headstock. Based on the designed construction is created 3D model and drawing documentation.
Description
Citation
ŠATNÝ, P. Návrh vřeteníku malého soustruhu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student začíná prezentaci cíli prací. Následuje návrh konstrukce, chlazením, snímaní teploty, upínaní obrobků. Prezentace pokračuje volbou motoru, výpočtem trvanlivosti ložisek, průhybem a pevnostním výpočtem vřetena. Na závěr student shrnuje parametry vřeteníku a krátce hodnotí výsledky. Student odpovídá na otázky oponenta správně. Komise doplňuje otázku a to nákresem přímého a nepřímého odměřovaní. Student kreslí na tabuli pohon stolu s oběma odměřováními. Komise se ptá na zanesení nepřesnosti v převodu a teplotní dilatace. Student odpovídá částečné správně. Komise se ptá na počet pulzů na jednu otáčku IRC senzoru. Student neví. Komise se ptá na možnosti mazání uživatelem. Student odpovídá mazání je možné jenom servisem. Komise se ptá na vymezení vůle ve vřeteníku v případu opotřebení. Student odpovídá utažením matice a zvětšením předpětí. Komise se ptá na vývody přívodu elektrické energie k statoru motoru. Student odpovídá, že přívod je veden skrz díry ve vřeteníku. Komise se ptá na důvod volby otáček 10 000 otáček. Student vysvětluje, že se budou opracovávat malé průměry. Komise ptá na frekvenci napájení při otáčkách 10 000. Student odpovídá správně. Komise se ptá zda existuje frekvenční měnič pro danou frekvenci. Student odpovídá Mitsubishi. Komise se ptá na rozdíl na rozdíl mezi rozlišení a přesností. Student odpovídá správně. Komise se ptá na zmiňovanou konkurenci. Student odpovídá DMG Mori a Mazak. Komise se ptá na těsnění statoru. Student odpovídá, že je použita dvojice O-kroužku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO