Realizace kamerového modulu pro mobilní robot jako nezávislého uzlu systému ROS - Robot Operating System

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Stereo vize patří v dnešní době k jednomu z nejoblíbenějších prvků v oblasti mobilních robotů a výrazně přispívá k jejich autonomnímu chování. Cílem diplomové práce bylo navrhnout a realizovat kamerový modul jako hardwarově nezávislý senzorický vstup s možností doplnit soustavu dalšími kamerami, dále vytvořit hloubkovou mapu z páru kamer. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, včetně zhodnocení výsledků. Teoretická část přináší seznámení s frameworkem ROS, pojednává o metodách tvorby hloubkových map, a poskytne přehled nejpoužívanějších stereo kamer v robotice. Praktická část detailně popisuje přípravu experimentu a jeho vykonání. Jedná se zejména o přípravu hardwaru a softwaru. Dále popisuje kalibraci kamer a postup tvorby hloubkové mapy. Poslední kapitola obsahuje zhodnocení experimentu.
Stereo vision is one of the most popular elements in the field of mobile robots and significantly contributes to their autonomous behaviour. The aim of the diploma thesis was to design and implement a camera module as a hardware sensor input, which is independent, with the possibility of supplementing the system with other cameras, and to create a depth map from a pair of cameras. The diploma thesis consists of theoretical and practical part, including the conclusion of results. The theoretical part introduces the ROS framework, discusses methods of creating depth maps, and provides an overview of the most popular stereo cameras in robotics. The practical part describes in detail the preparation of the experiment and its implementation. It also describes the camera calibration and the depth map creating. The last chapter contains an evaluation of the experiment.
Description
Citation
ALBRECHT, L. Realizace kamerového modulu pro mobilní robot jako nezávislého uzlu systému ROS - Robot Operating System [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Josef Ferda (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student v prezentaci představil svou práci. Po přečtení posudku vedoucího práce a posudku oponenta práce student odpovídal na otázky položené oponentem. Tyto otázky zodpověděl bez zaváhání. Dále odpovídal na otázky položené jednotlivými členy komise, které směřovaly na způsob hardwarového řešení zapojení kamer. Dále do oblasti vlivů optiky na přesnost výpočtu hloubkové mapy. Komise v jeho práci hodnotila hlavně kvalitu praktické realizace. Celé jeho vystoupení včetně odpovědí na položené otázky hodnotila komise jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO