Virtuální zprovoznění robotizovaného pracoviště pro nanášení lepidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a virtuálním zprovozněním robotizovaného pracoviště určeného k lepení a kompletaci automobilového světlometu. Práce obsahuje rešerši shrnující poznatky z oblasti virtuálního zprovoznění a průmyslové robotizace. Dále obsahuje systémový rozbor potřebného vybavení, na který navazuje návrh několika variant pracoviště. Z nich je vybráno výsledné řešení, pro které je zhotoven 3D model. S ním je v softwaru RobotStudio provedena simulace všech procesů probíhajících na pracovišti. S její pomocí je vytvořen a odladěn řídící program a provedeno virtuální zprovoznění pracoviště.
This diploma thesis deals with the design and virtual commissioning of a robotic workplace designed for glueing and assembling a car headlight. The thesis contains a summary of available information on the matter of virtual commissioning and industrial robotics. It also contains a system analysis of the necessary equipment, followed by a design of several workplace variants. The final solution for which the 3D model is made is selected from them. With it, in the RobotStudio software, a simulation of all processes taking place at the workplace is created. On its base, a control program is created and debugged, and virtual commissioning of the workplace is performed.
Description
Citation
RADIL, F. Virtuální zprovoznění robotizovaného pracoviště pro nanášení lepidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student začíná prezentaci obsahem práce. Prezentace pokračuje vlastní prací: výběrem varianty, popis procesů(manipulace,lepení a montáž) a kompletním pracovištěm. Na závěr je zmíněno ovládaní pracoviště a simulace procesů. Student odpovídá na otázky oponenta vysvětlením komunikace. za použití PLC. Na otázku 2 odpovídá student správně. Komise se ptá na aretaci dílu. Student vysvětluje způsob aretace. Komise se ptá na volbou varianty. Student zmiňuje rozhodující parametr čas. Komise doplňuje dotaz k manipulaci palet, který je dělán ručně. Student říká, že v práci daný problém nebyl řešen. Komise se ptá na existující řešení. Student dané řešení viděl ve videích. Komise se ptá na důvod automatizace. Student se odvolává na náročnost operace, v případu ručního lepení. Komise se ptá na sily u lepení plexiskla. Student to v práci neřešil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO