Virtuální zprovoznění výměníku nástrojů CNC stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o virtuálním zprovoznění výměníku nástrojů CNC stroje. Nejprve se zabývá současným stavem poznání se systematickým rozborem virtuálního zprovoznění. 3D model je vytvořen fyzikálními vlastnostmi, senzory, akčními členy a řídícími signály. V poslední části této práce je vytvořen PLC program a vizualizace. Programy potřebné k vytvoření virtuálního zprovoznění jsou NX 12.0 - Mechatronic concept designer, SIMIT Simulation Platform V10.0 a TwinCAT 3.
The Master’s thesis deals with virtual commissioning of the CNC machine tool changer. First deals with current state of knowledge with a systematic analysis of virtual commissioning. The 3D model is created by physical properties, sensors, actuators and control signals. In the last part of this thesis, a PLC program and visualization is created. The programs needed to create a virtual commissioning are jsou NX 12.0 - Mechatronic concept designer, SIMIT Simulation Platform V10.0 a TwinCAT 3.
Description
Citation
RAJDL, F. Virtuální zprovoznění výměníku nástrojů CNC stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student začíná prezentaci obsahem práce. Pak pokračuje zadaným modelem pro výměnu nástrojů, virtuálním dvojčetem, virtuálním a digitálním zprovozněním. Na závěr student pouští simulaci výměnu nástroje a krátce hodnotí výsledky. Student odpovídá na otázky oponenta. Na otázku propojení u virtuálního modelu student navrhuje řídicí systém PLC. Na otázku propojení student odpovídá taktéž použitím PLC. Komise se ptá na senzory pro zjištění, zda byl nástroj uchycen do výměníku. Student odpovídá, že výměník neobsahuje tenhle senzor ale bylo by ho možný doplnit. Komise se ptá na bližší vysvětlení na rozdíl mezi fyzickým a digitálním dvojčetem. Student vysvětluje chování dvojčete správně. Komise se ptá na analyzováni digitálního dvojčete. Student navrhuje zpracovat a použit data pro vyhodnocení dat. Komise se ptá na statistiku výroby. Student odpovídá částečně správně. Komise se ptá na vysvětlení řízení v daném kontextu. Student neví odpovědět. Komise se ptá na výsledek práce digitálního dvojčete. Student odpovídá částečně správně. Komise se ptá na rozdíl mezi normální a normovaný řetězem. Student odpovídá částečně správné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO