Posouzení bezpečnosti činností obsluhy u vertikálního obráběcího centra MCFV 1260

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá posouzením bezpečnosti činností obsluhy u vertikálního obráběcího centra MCFV 1260. V první části práce je zaznamenán současný stav požadavků vyplývajících ze směrnic Evropského parlamentu a Rady v oblasti tvářecích obráběcích strojů, s konkrétním zaměřením na vertikální obráběcí centra. Poté je vytvořen systémový rozbor dané problematiky s návrhem a zdůvodněním zvoleného postupu. V druhé části práce je řešena analýza rizik, která je směřována na činnosti obsluhy v oblasti údržby, servisu a při samotném provozu vertikálního obráběcího centra umístěného ve firmě TAJMAC - ZPS Zlín. Výsledkem této diplomové práce je návrh a doporučení preventivních opatření pro snížení nepřijatelných rizik při relevantních úkonech na obráběcím centru.
This diploma thesis deals with the safety assessment of operator’s activities at the MCFV 1260 vertical machining center. Then a system analysis of the issue is created with a proposal and justification of the chosen procedure. In the second part of the thesis there is solved the failure risk analysis, which is focused on the operations of the operator in the area of maintenance, service and during the operation of the vertical machining center located in the company TAJMAC – ZPS Zlín. The result of this thesis is the design and recommendation of preventive measures to reduce unacceptable risks in the relevant operations at the machining center.
Description
Citation
VALC, L. Posouzení bezpečnosti činností obsluhy u vertikálního obráběcího centra MCFV 1260 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student v úvodu prezentace seznámil komisi s tématem posouzení bezpečnosti činnosti obsluhy u obráběcího centra. Představil harmonizované právní předpisy, podle kterých se bezpečnost posuzuje. Dále student uvedl vývojový diagram procesu návrhu stroje, který doplnil slovním komentářem. Dále student prezentoval multikriteriální volbu vhodné analýzy rizik, ze které nejlépe vychází analýza FMEA, kterou detailněji popsal. V další části student prezentoval výsledky zlepšení po nasazení jím navržených úprav. V závěru prezentace student shrnul dosažené výsledky. Otázka oponenta č.1 --- Vysvětlete pojem bezpečný výrobek. --- Bezpečným výrobkem je výrobek, který v souladu s jeho návodem k použití nepředstavuje žádná rizika nebo jsou tato rizika minimální. Otázka oponenta č.2 --- Jaký je rozdíl v požadavcích na bezpečnost nového stroje a bezpečnost provozovaného stroje? --- Student zodpovídá ve formě výčtu aktuálně platných norem, zákonů a směrnic. Dále popisuje povinnosti výrobce či provozovatele jak pro nový, tak i pro používaný stroj. Otázka komise směřuje na graf systémového rozboru návrhu vertikálního centra. Je vyzván komisík vysvětlení pojmu procesní FMEA analýzy. Student odpovídá, že je to analýza příčin a chyb. Co je výsledkem procesu? Student odpovídá, že výrobek. Co tedy ovlivňuje proces? Student odpovídá, že operátor i stroj. Kdybyste použil checklist, na co byste se zaměřoval? Správnost a úplnost procesu. Následuje doplnění a vysvětlení problematiky ze strany komise. Komise také namítá, že na 8 let starém prezentovaném stroji se již neprovádí procesní FMEA, ale FMEA údržby. Kdo přiděloval body jednoduchosti jednotlivých metod FMEA, atd. ? Student odpovídá, že je to zvoleno po konzultaci s bezpečnostním inženýrem firmy. Komise vytýká, že není v práci zmínka o důvodu rozhodnutí. Co je to prediktivní údržba? Student odpovídá, že postup, který eliminuje nežádoucí neplánované odstávky. Za 8 let neproběhla elektro údržba? Nemáte to v plánu údržby uvedeno. Student míní, že existuje ve firmě jiný plán údržby, než který dostal k dispozici. Zároveň komise negativně hodnotí chyby v odkazech v diplomové práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO