Určování způsobilosti a stability vybraného technického procesu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá hodnotením spôsobilosti konkrétneho výrobného procesu. Teoretická časť práce obsahuje popis štatistickej regulácie procesov, typy regulačných diagramov a hodnotenie spôsobilosti procesu. Praktická časť je zameraná na vyhodnotenie spôsobilosti konkrétneho procesu. Najskôr je popísaný spôsob zberu dátovej sady, následne sú tieto dáta analyzované a je vyhodnotená spôsobilosť tohoto procesu.
This diploma thesis deals with the evaluation of the capability of a specific production process. The theoretical part of the work contains a description of statistical process control, types of control charts and evaluation of process capability. The practical part is focused on evaluating the capability of a specific process. The method of dataset collection is described at first, then this data are analyzed and the capability of this process is evaluated.
Description
Citation
ŠVÁCHOVÁ, M. Určování způsobilosti a stability vybraného technického procesu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Studentka v úvodu prezentace představila řešený technický proces, konkrétně krimpování konektorů. Následně prezentace zobrazuje zpracování naměřených dat a porovnání měření zkušeným a nově zaškoleným pracovníkem. Závěrem prezentace studentka hodnotí proces jako nestabilní a navrhuje zavedení preventivní údržby, analýzu systému měření, samostatné pracoviště pro měření a školení operátorů. Otázka oponenta č.1 --- Popište zda a jakým způsobem může ovlivnit způsobilost výrobního procesu proces měření. Můžeme i zde hodnotit jeho způsobilost? Pokud ano, popište jak. --- Studentka na tuto otázku odpovídá, že ano. K ovlivnění může dojít například změnou operátora. Na otázku zda můžeme hodnotit způsobilost vysvětluje studentka základní rozhodovací parametry Otázka oponenta č.2 --- Vysvětlete pojem "model způsobilosti". --- Zodpovídá studentka stručně Otázka oponenta č.3 --- Uveďte a vysvětlete typické případy, kdy je na základě regulačních diagramů potřeba výrobní proces přerušit. Jaké kroky pak musí následovat? --- Studentka doporučuje přerušení procesu, nicméně připouští, že to není z praktického hlediska možné. Otázka oponenta č.4 --- Vysvětlete, jakým způsobem lze aplikovat systémový a procesní přístup při statistickém řízení výrobního procesu. --- U této otázky se studentka odkazuje na fakta zmíněná v práci a doplňuje slovně další detaily. Otázka oponenta č.5 --- Popište přínos grafu uvedeného na obrázku 5.14 (str. 54) pro řešení Vaší diplomové práce a pro vlastní firmu (využitelnost při statistickém řízení výrobního procesu). --- Graf vyjadřuje, kolikrát za hodinu stroj vytváří chyby na základě kterých je proces zastaven. Na začátku diskuse se komise táže, jaká veličina je měřena, neboť to není známo ani z práce ani z prezentace. Studentka na tuto skutečnost reaguje ukázkou na reálně doneseném výrobku a upřesňuje, že se jedná o výšku krimpu. Komise však namítá, že je stěžejní parametr a v práci ho postrádá. Jak probíhá měření? Studentka vysvětluje, že po krimpování dochází k optické kontrole operátorem a následně měření výšky krimpu pomocí mikrometru. Čeho jste měřili způsobilost? Studentka odpovídá, že se jedná o vyhodnocení způsobu procesu krimpování, komise namítá, že do zpracování vstupuje i hodnocení způsobu měření a musí to být rozděleno. Jednou ze základních zkoušek krimpu je testování síly sevření drátu (výtažné síly). Na tuto poznámku studentka reaguje, že se pravidelně ve firmě neprovádí. Máte informace o rozpětí měřené veličiny? Studentka uvádí hodnotu 0.03mm a komise schvaluje mikrometr jako způsobilé měřidlo. Jak by mělo vypadat měřicí pracoviště? Studentka odpovídá, že v možnostech firmy je pouze vytvořit speciální část pracoviště pro měření. Speciální místnost vyvrací. Jaká je zmetkovitost produktů? Studentka uvádí, že i krimpy mimo toleranční pole nejsou automaticky označeny za neshodné kusy. Přesná čísla neshodovitost neuvádí. Jakou metodou byste hledala příčinu vzniku neshodného kusu? Na tuto otázku studentka neodpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO