Statistické vlastnosti regulačních diagramů a modelů způsobilosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá vyhodnocovaním stability a spôsobilosti procesu. V práci sú popísané niektoré typy regulačných diagramov, základné indexy spôsobilosti a tiež Box-Coxová transformácia. Praktická časť práce je venovaná aplikácii regulačných diagramov na vygenerované dáta a následne aj na dáta reálne. Zameriava sa pritom najmä na porovnanie rôznych metód odhadu výberovej smerodajnej odchýlky a na vplyv nedodržania predpokladu o normálnom rozdelení regulovanej veličiny na posúdenie stability a spôsobilosti procesu.
The diploma thesis is focused on process stability and capability assessment. It describes certain types of control charts, basic capability indices as well as Box-Cox transformation. The practical part of the study is concerned with applying control charts on generated data and consequently on real data. By this, it focuses on comparing various methods of estimating sample standard deviation and on the impact of non-compliance with the assumption of normal distribution of process variable on process stability and capability assessment.
Description
Citation
VIDOVÁ, K. Statistické vlastnosti regulačních diagramů a modelů způsobilosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi se svým tématem statistických vlastností regulačních diagramů a modelů způsobilosti. Dále prezentovala způsob zpracování vstupních dat a představila více způsobů vyhodnocení způsobilosti procesu za dodržení i nedodržení předpokladu normality, které detailně popsala. V další části prezentaci studentka představila regulační diagramy pro reálné procesy a hodnotí jejich stabilitu. Závěrem prezentace studentka hodnotí dosažené výsledky a hodnotí použití různých softwarů pro zpracování dat. Otázka oponenta: --- Objasněte význam a doporučený postup hodnocení "krátkodobé" a "dlouhodobé" způsobilosti procesů v průmyslové praxi. --- Studentka detailně vysvětluje pojmy krátkodobé a dlouhodobé způsobilosti procesu a vysvětluje rozdíly mezi nimi. Slovní komentář je doplněn o vzorce, které se pro daný typ způsobilosti procesu používají. Proč na odhad parametru celkové směrodatné odchylky nepoužijeme dlouhodobé průměrné rozpětí? Tuto otázku studentka odpovídá slovně, když komise požaduje vyjádření matematicky, studentka neodpovídá. Kdy se používá Rbar a Sbar? Studentka odpovídá Rbar pro menší počet prvků, Sbar naopak.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO