Koncepční návrh na zlepšení využití čistého prostoru pro aero-kosmické zkoušky

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zaobírá problematikou spojenou s návrhem čisté místnosti. Cílem práce je představit koncepční návrh na zlepšení využití čistého prostoru pro aero-kosmické zkoušky. První část práce je tvořená analýzou problematiky čistých místností. Na základě teoretického úvodu a zadaných hodnot jsou pro čistou místnost stanoveny parametry. Druhá část představuje koncepční návrhy, kde každý návrh je vytvářen z jiného hlediska. Pro ověření možnosti dosáhnout cílené třídy čistoty, byl vytvořen model čisté místnosti v SOLIDWORKS a proudění vzduchu v čisté místnosti bylo simulováno v programu ANSYS FLUENT.
The thesis focuses on the problematics around designing a cleanroom. The aim is to present a conceptional design to upgrade the use of a cleanroom for aerospace parts testing. The first part of the thesis covers the introduction into the cleanroom problematics. Based on the research and the given requirements, the parameters for the cleanroom are defined. The second half presents a conceptional proposal where each one difference represents a different mindset behind it. For verification of a possibility to achieve the aimed classification, the model of the cleanroom was constructed in a SOLIDWORKS and then the airflow inside the cleanroom was simulated in an ANSYS FLUENT.
Description
Citation
HALAMÍČEK, S. Koncepční návrh na zlepšení využití čistého prostoru pro aero-kosmické zkoušky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (předseda) Ing. Robert Popela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Koštial, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
ot. 1: Proč je v obr. 4.24, 4.25, proud pouze z 2 inletů ze 4? odp. 1: student odpověděl ot. 2: Přehled čistých prostor pro kosmické aplikace v ČR? odp. 2: student odpověděl ot. 3: Jak certifikovat "cleanroom" a jak v provozu zajistit, aby neztratil svoji úroveň čistoty dle ISO? odp. 3: student odpověděl správně ot. 4: Jak lze provádět běžný úklid čistého prostoru s čistotou např. ISO 8? odp. 4: student odpověděl správně ot. 5: Uvažoval jste o možnosti rozdělení na více místností s různou certifikací? odp. 5: student odpověděl ot. 6: Týkají se podmínky i místnosti pro šatnu? odp. 6: student odpověděl správně ot. 7: Jaký termín používá předpis pro místnost bez certifikace? odp. 7: student odpověděl spíše správně ot. 8: Přemýšlel jste o možnosti ověření výpočtů? odp. 8: student odpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO