Tření a mazání kloubní chrupavky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá způsobem, jak přítomnost kyseliny hyaluronové a fosfolipidů ovlivňuje tření a mazání synoviální chrupavky s důrazem na optimalizaci viskosuplementů. Toho je docíleno pomocí analýzy součinitele tření pro různá maziva na pin-on-plate tribometru. Chrupavka je mazána modelovou synoviální kapalinou, konvekčním viskosuplementem a optimalizovaným viskosuplementem s fosfolipidy. Pro pozorování, jak viskosuplementy ovlivňují součinitel tření chrupavky v lidském těle, jsou smíchány v příslušném poměru s modelovou synoviální kapalinou, která se v lidských kloubech nachází. Měřením bylo zjištěno, že chrupavka mazaná konvenčním viskosuplementem má relativně vysoký součinitel tření a oproti tomu optimalizovaný viskosuplement s fosfolipidy má tření nižší. To samé platí, když jsou viskosuplementy smíchány s modelovou synoviální kapalinou, což může vést k vývoji nového, lepšího viskosuplementu na bázi kyseliny hyaluronové a fosfolipidů.
The main goal of this diploma thesis is to determine the role of hyaluron acid and phospholipids on friction and lubrication of articular cartilage in regard to optimization of viscosupplements. This is carried out by measuring the coefficient of friction of the articular cartilage with several lubricants. Cartilage is lubricated particularly by a conventional viscosuplement, optimized viscosuplementation with phospholipids and model synovial fluid. In order to observe the function of those viscosuplements in the human body, both are mixed with the model synovial fluid, ubiquitous in human joints, in given ratio. Experiments revealed high friction when it comes to convectional viscosupplementation as opposed to low friction of the optimized viscosuplement with phospholipids. The same situation occurs when cartilage is lubricated with those viscosuplements mixed with model synovial fluid which might lead to development of a new, better, viscosupplementation based on hyaluron acid and phospholipids.
Description
Citation
HILŠER, P. Tření a mazání kloubní chrupavky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Pavel Polach (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Matej Daniel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Špalek (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a odpověděl na otázky oponenta. Otázka oponenta 1: Jaký je fyzikální význam součtu kontaktních úhlů na obr. 5-10? - ODPOVĚZENO Otázka oponenta 2: Proč u fosfolipidů nedochází k nárůstu součinitele tření v čase (obr. 5-14)? - ODPOVĚZENO Otázka oponenta 3: Co z vašich experimentů potvrzuje nebo vyvrací teorii hydratačního mazání? - ODPOVĚZENO Otázka oponenta 4: V diskuzi uvádíte, že HA zvyšuje intersticiální režim mazání a viskosuplementace může být nečinná. Můžete prosím okomentovat vliv HA na viskositu a mazání? – ODPOVĚZENO Otázky komise k DP: Ing. Čížek: Uvažoval jste vliv poměru míchání směsí? – ODPOVĚZENO Dr. Polach: Dotaz na možnost alergie uživatele na směs. – ODPOVĚZENO Prof. Hartl: Dotaz na článek Kleina v Nature: fosfolipidy vytváří mezný film, jste si jistý, jestli je chemická vazba mezi slídou a fosfolipidem stejná jako u chrupavky (u člověka)? – ODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Bude chování na skutečné tkáni lepší či horší, než na modelové slídě, je míra abstrakce přijatelná, jaké chyby se dopouštíme náhradou materiálu? – ODPOVĚZENO Ing. Mendřický: Jak by se vyvíjel součinitel tření v delším čase (dotaz na reálnou aplikaci)? - ODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO