Experimentální výzkum směsí proti tvorbě námrazy trolejových vedení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V rámci této práce byly testovány komerčně dostupné směsi proti námraze. K tomu byla navržena metodika hodnocení vlivu testovaných směsí na rychlost růstu námrazy a její vývoj v čase. Tyto testy pak probíhali na testovacím zařízení zkonstruovaném v rámci této práce. U hodnocených směsí byl měřen vliv na adhezi ledu k trolejovému drátu. Byl také popsán vliv těchto směsí na tribologické chování kontaktu sběrače a troleje. Experimenty byly doplněny o měření velikosti kontaktního úhlu směsí na povrchu trolejového drátu. Výsledky ukazují, že testované směsi mohou snížit množství vzniklé námrazy na povrchu troleje. Tento efekt je však poměrně krátkodobý. Naopak se ukázalo, že i velmi malé množství směsi na povrchu trolejového drátu může vést k výraznému poklesu adheze námrazy.
In this thesis, commercially available anti-icing fluids were tested. A methodology of assessment was designed for the effect of anti-icing fluids on the rapidity of ice growth and its development over time. These tests were conducted on a device constructed for the purpose of the thesis. The solutions were tested for their effect on the ice adhesion to a contact wire. The effect of the solutions on the tribological behaviour of the collector strip and contact wire was described. The experiments were supplemented by mensuration of the size of the contact angle of the solutions on the copper surface. However, these fluids anti-icing effect is relatively short-term. On the contrary, the thesis shows that even a small amount of anti-icing solution on the surface of the contact wire can help to significantly lower the ice adhesion.
Description
Citation
MÁLEK, J. Experimentální výzkum směsí proti tvorbě námrazy trolejových vedení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Pavel Polach (člen) Ing. Radomír Mendřický, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Matej Daniel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Špalek (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a odpověděl na otázky oponenta. Otázka č. 1: V kapitole 2.6 je uveden "upravený Imai model". Jak vypadá "neupravený" Imai model? - ODPOVĚZENO Otázka č. 2: Vysvětlete, proč při hodnocení vlivu kapalin na kinematiku námrazy docházelo při opakování experimentu ke značným rozdílům. - ODPOVĚZENO Otázka č. 3: V závěru je uvedeno, že jako optimální se z pohledu práce jeví kapalina s vysokým obsahem propylenglykolu. Vysvětlete stručně proč. – ODPOVĚZENO Doc. Maňas: Nebylo by lepší se soustředit na směsi, které řeší adhezi a ne námrazu? Vydržely by déle na drátu. – ODPOVĚZENO Ing. Špalek: Zabýval jste se vlivem přechodového odporu námrazy na vedení? – ODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Jaký je rozdíl v této problematice v případě stejnosměrné a střídavé trakce? – ODPOVĚZENO Prof. Daniel: Jaké další metody se používají pro odstranění námrazy? – ODPOVĚZENO Prof. Hartl: Jakým způsobem se směs nanáší? – ODPOVĚZENO Jaká je závislost mezi opotřebením a aplikovanou látkou? – ODPOVĚZENO Ing. Špalek: Doplnění – lišta se mění po cca 30 tis. Km.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO