Diagnostický systém papírenského stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o technické diagnostice, přičemž se především zaměřuje na vibrační diagnostiku. Tato problematika je popsána v první částí této práce v teoretické rovině. V další části je popsán papírenský stroj, diagnostický systém a jsou roztříděny měřící body do databází. Praktickou část této práce tvoří návrh metodiky vibrační diagnostiky pro papírenský stroj, postup při měření a vyhodnocení naměřených hodnot. Součástí práce je také praktický příklad z měření centrálního válce, na kterém je zmíněny postup vyzkoušen, a sestavení nových mezních hodnot.
This master thesis deals with the technical diagnostics, focusing mainly on vibration diagnostics. This problematice is described in the first part of this work on a theoretical level. The next part describes the paper machine, diagnostic system and the measuring points are classified into databases. The practical part of this work consists of a proposal for the methodology of vibration diagnostics for a paper machine, the procedure for measuring and evaluating the measured values. Part of the work is also a practical example of the measurement of the central cylinder, on which the procedure is tested, and the compilation of new limit values.
Description
Citation
ŠKROBÁNEK, M. Diagnostický systém papírenského stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Student v úvodu prezentace seznámil zkušební komisi s cíli práce na téma: Diagnostický systém papírenského stroje a popsal klíčové prvky papírenského stroje za pomocí technického výkresu. Dále popsal metody diagnostiky pro monitorování stroje a prezentoval způsob zpracování naměřených dat a určení limitních úrovní vibrací. V závěru prezentace student shrnul dosažené výsledky a jejich přínosy v praktickém využití. Otázka oponenta: --- Definujte celkové hodnoty vibrací a objasněte jejich jednotku pro obálku zrychlení. --- Celkové hodnoty vibrací jsou číslo pro celkové vyjádření vibrací. Je nutné toto číslo použít v trendu. V různých literaturách se objevují různé výpočetní vzorce a popisuje způsob výpočtu podle výrobce SW. Komise tématiku doplňuje a odkazuje na předchozí výuku. Na otázku jednotky obálky zrychlení uvádí student jednotky g a gE, které slovně vysvětluje. Komise odpověď studenta doplňuje. Co bylo příčinou, že se vyskytla chyba na vnitřním kroužku ložiska? Student odpovídá, že vyměněný válec byl odeslán k výrobci, který konstatoval, že bylo opravdu ložisko poškozeno. Student také konstatuje, že výrobce zajišťuje správné ustavení válce ve stroji (souosost atd.) Jak dlouho trvala odstávka stroje? Student odpovídá, že odstávka trvala přibližně den a půl. Zároveň student zodpovídá i odhad skutečné příčiny poruchy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO