Integrovaná technologie pro zpracování nevyužitelného plastového odpadu a kalů z ČOV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Dosavadní způsoby nakládání s čistírenskými kaly i materiálově nevyužitelným plastovým odpadem se ukazují z dlouhodobého hlediska jako nevyhovující. Ukládání výhřevných odpa-dů na skládky bude brzy omezeno a hrozící riziko kontaminace půd látkami obsaženými v čistírenských kalech způsobilo zpřísnění legislativních požadavků kladených na kaly při je-jich využívání v zemědělství. Předkládaná diplomová práce se zabývá hledáním společného řešení v oblasti nakládání s kaly a zbytkovými plasty se zaměřením na možnost získávání fos-foru ze vznikajícího popela. Na základě seznámení se s dostupnými řešeními a souvisejícími legislativními předpisy byly navrženy tři varianty možné integrace. Následně byla provedena základní energetická a materiálová bilance těchto variant v programu W2E.
The existing methods of sewage sludge and non-recyclable plastic waste management turn out to be unsatisfactory in long terms. Landfilling of the high-calorific-value wastes will be lim-ited in near future and the potential soil contamination by some of the sewage sludge contents led to several legislation changes in the field of using the sewage slugde in agriculture. The presented thesis aims to find an integrated solution for sewage sludge and plastic waste with a focus on the possibility of phosphorus recovery from the resulting ash. Based on the study of the available separate solutions and relevant legislative regulations, three variants of possible integration were proposed. Subsequently, the basic energy and material balance of these vari-ants were performed using W2E software.
Description
Citation
KADLECOVÁ, P. Integrovaná technologie pro zpracování nevyužitelného plastového odpadu a kalů z ČOV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Studentka seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. Během rozpravy padly tyto doplňující otázky: Předpokládá se výskyt fosforu v TZL na vstupu do komína? zodpovězeno Jak se redukuje obsah fosforu v popelu? zodpovězeno Jaká je vlhkost a výhřevnost kalu před a po sušení? zodpovězeno Jak se nakládá s plynnými emisemi? částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO