Posouzení bezpečnosti činností obsluhy u vodorovné vyvrtávačky WHN 13 CNC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o současném stavu požadavků na výrobky plynoucích ze směrnic Evropského parlamentu a Evropské rady. Cílem práce je systémový rozbor problematiky, návrh a zdůvodnění zvoleného postupu pro řešení cílů. Dále také analýza požadavků současných standardů a analýza bezpečnosti související s prací obsluhy stroje v oblastech obsluhy, servisu a údržby vodorovné vyvrtávačky WHN 13 CNC. Po analýze následuje návrh preventivních opatření u nebezpečí, kde je nepřijatelná hodnota rizik a kritičnosti, vedoucí k jejich snížení.
The diploma’s thesis deals with the current state of requirements for products resulting from directives of the European Parliament and the European Council. The aim of the thesis is a system analysis of the issue, proposal and justification of the chosen procedure for solving the objectives. Furthermore, the analysis of requirements of current standards and safety analysis related to the work of machine operators in the areas of operation, service and maintenance of horizontal boring machine WHN 13 CNC. The analysis is followed by a proposal for preventive measures for hazards where the value of risks and criticality is unacceptable, leading to their reduction.
Description
Citation
NOHAVICA, R. Posouzení bezpečnosti činností obsluhy u vodorovné vyvrtávačky WHN 13 CNC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student v prezentaci představil harmonizované normy, které se týkají bezpečností, a popsal stroj, na kterém posouzení bezpečnosti prováděl. Provedl multikriteriální analýzu vhodné metody posuzování bezpečnosti, ze které zvolil metodu FMEA a popsal vybraná bezpečností opatření. Na závěr prezentace shrnul autor vlastní přínos a doporučení. Otázka oponenta č.1: --- Vysvětlete pojmy riziko a nebezpečí. --- Studen odpovídá, že je to relace mezi ztrátou a pravděpodobností výskytu. Nebezpečí je vlastnost látky. Otázka oponenta č.2: ---Musí se vydávat EU prohlášení o shodě u provozovaného stroje? Pokud ano, upřesněte za jakých okolností. --- Student odpovídá, že ano musí a následně uvádí zákony a směrnice, které se tímto tématem zabývají. Zároveň porovnává podmínky při uvedení staršího stroje do provozu a dlouhodobé provozování starého stroje. Komise má drobnou výtku k funkci central stropu při přehřátí motoru a navrhuje varování před úplným náhlým odstavením stroje. Dále komise opravuje přístup pro hodnocení bezpečnosti při zásahu do konstrukce stroje. Základem pro posouzení měla být norma 12100 Víte, čeho se týká norma ISO31000? Student neodpovídá. Následně jsou komisí podrobně vysvětleny jednotlivé návaznosti norem z hlediska řízení bezpečnosti. Dále je komisí připomínkován obrázek v práci, který neodpovídá nejnovější normě. Jaké jsou stavy stroje? Stroj má 3 stavy - vypnuto, provoz a bezpečné zastavení při narušení bezpečnostního plotu. Co se stane, když člověk sám sebe zabouchne uvnitř prostoru? Jaké se dá použít opatření proti výskytu člověka v pracovním prostoru? Student zmiňuje laserové clony. Komise doplňuje ještě nášlapné rohože.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO