Posouzení metod CCS a CCU

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na technologie CCS a CCU, které by v budoucnu mohly najít uplatnění v průmyslu a dalších odvětvích. Tyto technologie se používají ke snížení množství emisí CO2 převážně z bodových zdrojů. Tato diplomová práce přináší ucelený přehled a rozdělení technologií CCS a CCU a zároveň poukazuje na negativní vlivy jejich instalace. Součástí práce je také porovnání jednotlivých kroků technologií, a to jak z energetického, tak z finančního hlediska. Snahou je ukázat širokou škálu vlivů na konečnou cenu a značný rozpor ve výsledcích některých vědeckých prací. V práci je rovněž možné nalézt detailní popis jednotlivých částí technologií.
The thesis focuses on CCS and CCU technologies, which could find application in industry and other sectors in the future. These technologies are used to reduce CO2 emissions, mainly from point sources. This thesis provides a comprehensive overview and division of CCS and CCU technologies and points out negative effects of its installation. Part of the work is also a comparison of individual steps of technology, both from an energetic and financial point of view. The aim is to show a wide range of influences on the final price and a significant discrepancy in the results of some scientific works. At the same time, in some parts, you can find a detailed description of individual parts of the technology.
Description
Citation
KROUPA, Z. Posouzení metod CCS a CCU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. Během rozpravy padly tyto doplňující otázky: CO víte o metanizaci CO2? částečně zodpovězeno Jaké projekty CCS a CCU jsou v současnosti v provozu? zodpovězeno Jaké jsou nevýhody ukládání CO2 do oceánu? zodpovězeno Co jsou energetické požadavky CCS? částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO