Komparace aktuálních penzijních systému České a Slovenské Republiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Předmětem bakalářské práce je porovnání aktuálních penzijních systému České republiky a Slovenské republiky a následně jejich komplexní zhodnocení. Z důvodu neustále se zhoršujícího demografického rozložení je nevyhnutelná změna penzijních systémů, protože současný systém je do budoucna neudržitelný. První důchodový pilíř, vyplácený státem, nebude schopný financovat důstojnou penzi zvětšujícímu se počtu lidí v důchodovém věku. Ve své práci srovnám, která z výše zmíněných zemí je na změnu lépe připravena. Snížení důchodů pro mladší generaci může být i v řádech desítek procent, proto je důležité o této skutečnosti informovat a předcházet ji například smysluplným spořením na důchodový věk.
The subject of the thesis is comparison of the pension system in the Czech Republic and Slovak and their complex evaluation. Due to steadily degradating demographic distribution, a change in the pension system is necessary as a current state of affairs is unsustainable for the future. The first pension pillar, paid by the state, will not be able to finance a degnified pension for an increasing of retired people. In my thesis, I will compare which of the above countries is better prepared for change. Pension reduction are expected to be up to ten per-cent, so it is important to inform and prevent, for example, meaningful retirement savings.
Description
Citation
KOLÁČNÝ, J. Komparace aktuálních penzijních systému České a Slovenské Republiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Ekonomika podniku
Comittee
doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (předseda) Ing. Roman Ptáček, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Štěpán Konečný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Luhan, Ph.D., MSc (člen) Ing. Jana Hornungová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Otázky vedoucího: zodpovězeno částečně Otázky oponenta: zodpovězeno částečně Mgr. Konečný: Jaký benefit byste doporučil pro podnik, kterému "stárnou" zaměstnanci? Který z benefitů je daňově uznatelný? Domníváte se, že v rámci dotazníkového šetření a věku respondentů nemáte zkreslené výsledky? zodpovězeno částečně Ing. Ptáček: O jaké typy fondů se jedná ve třetím pilíři? Co se tane, když transformovaný fond dostáhne ztráty? zodpovězeno částečně
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO