Způsoby zachytávání CO2 z ovzduší, způsoby jeho využití a možnosti dlouhodobého uskladnění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Spalováním fosilních paliv vznikají emise skleníkových plynů, jež způsobují globální oteplování. Nejvýznamnějším z těchto plynů je oxid uhličitý. Ten se v atmosféře sice vyskytuje přirozeně, lidské emise však narušují rovnováhu některých přírodních procesů. Cílem předložené bakalářské práce je provést rešerši v oblasti zachytávání, uskladnění a využití oxidu uhličitého. Pozornost je také věnována roli oxidu uhličitého v atmosféře, jeho koloběhu a vlivu člověka na jeho koncentraci.
Combustion of fossil fuels creates greenhouse gas emissions that cause global warming. The most important of these gases is carbon dioxide. Although it occurs naturally in the atmosphere, human emissions upset the balance of various natural processes. The aim of this bachelor’s thesis is to conduct a background research in the field of carbon dioxide capture, storage and utilization. The thesis also describes the role of carbon dioxide in the atmosphere, its cycle and human influence on carbon dioxide concentration.
Description
Citation
KOBER, O. Způsoby zachytávání CO2 z ovzduší, způsoby jeho využití a možnosti dlouhodobého uskladnění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-27
Defence
Student odprezentoval záverečnou práci a odpovědel na otazky oponenta: 1) proč uhelné elektrárny nahrazují paroplynovými zdroji? 2) jaky je poměr mezi atm, bar a MPa? 3) co je to elektrostatická precipitace. 4) existují dva projekty CCS v oblasti energetika, které to jsou? Student byl v následné rozpravě tázan na otazky: Jaká je společná vlastnost skleníkových plynů z hlediska sklady.Zodpovezeno; Jak ČR dokáže zachytávat CO2? Částečně zodpovězeno;
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO