Vodíková energetika

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Čím dál tím větší uplatnění vodíku v moderní energetice, se stalo motivem pro napsání této práce. Práce je zaměřena na vodíkovou energetiku a jejím cílem bylo zpracovat rešerši technologií získávání vodíku, využití vodíkových technologií v současné energetice a přínosu vodíku k akumulaci energie. Tato práce, kromě popisu současných vodíkových technologií, také obsahuje příklady zařízení a projektů využívající vodík, se kterými se můžeme v dnešní době setkat. Rešerše výše zmíněných technologií ukázala, že přes některé své nedostatky, má vodík v dnešní energetice značné uplatnění, které v následujících letech podle očekávání poroste.
The increasing use of hydrogen in modern energy, has become the motive for writing this work. The work is focused on hydrogen energy and its aim was to compile an overview of hydrogen production technologies, the use of hydrogen technologies in current energetics and the use of hydrogen to energy accumulation. In addition to describing current hydrogen technologies, this work also includes examples of hydrogen devices and projects that we may encounter today. An overview of the above-mentioned technologies has shown that, despite some of its shortcomings, hydrogen has a significant application in current energetics, that is expected to increase in the coming years.
Description
Citation
KOCMAN, L. Vodíková energetika [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-27
Defence
Student odprezentoval záverečnou práci a odpovědel na otazky oponenta: Přijaké teplotě pracuje palivový článek při využití pro rodinný dům? a Jak dochází při elektrolyze k rozkladu molekul H2O na vodík a kyslík? Student byl v následné rozpravě tázan na otazky: Existuje negativní vliv vodíku na životní prostředí? Zodpovězeno; Je vodík sklěníkový plyn, Částečně zodpovězeno; Jakou metodou je vodík vyráběn nejvíce? Zodpovězeno; Jaká metoda pro akumulaci vodíku má nejvyšší účinost? Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO