Analýza specifických soustav těles s neutrálními vazbami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analytickým a grafickým řešením tří specifických soustav těles, které jsou ve statické rovnováze. Tyto soustavy těles obsahují neutrální vazby. Úvodní část se věnuje teorii a principům řešení stykových sil ve vazbách, které jsou poté využity pro výpočty a grafická řešení. První soustavou těles je demonstrativní vačkový mechanismus, který byl vytvořen k demonstraci metod grafického řešení. Druhý mechanismus je inspirován zvedacími mechanismy ve výrobních linkách. Cílem je zjištění velikosti stykových sil ve vazbách v různých polohách zvedaného břemene a minimální točivý moment pohonu. Pro řešení třetí soustavy těles je využito jak principů statiky, tak principů hydrostatiky. Cílem je zjistit minimální velikost síly pro uvedení mechanismu do pohybu. Všechny soustavy rovnic jsou řešeny v Matlabu.
This thesis deals with analytical and graphical solution of three specific systems of bodies that are in static equilibrium. These systems of bodies contain neutral bonds. The opening part dedicates to theory and principles of solution of contact forces in bonds, which are further used for calculations and graphical solutions. The first system of bodies is a demonstrative tappet mechanism which was created for demonstration of some methods of graphical solution. The second system is inspired by lifting mechanisms in production lines. The aim is to find out the magnitude of contact forces for different positions of the lifted weight and a minimal torque of the propulsion. For solving the third system of bodies, principles of statics and hydrostatics are used. The aim is to find out the minimal magnitude of force for activating the mechanism. All systems of equations are solved in Matlab.
Description
Citation
GRÚZ, J. Analýza specifických soustav těles s neutrálními vazbami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vosynek, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-28
Defence
Diplomant prezentoval běhen asi 10 minut svoji bakalářskou práci a následně odpověděl ne zcela uspokojivě na otázky oponenta i dalších členů komise: Jaký pohyb konají tělesa číslo 6 a 4 v prvním mechanismu řešeném v práci? Jakým způsobem by se dalo zajistit, aby těleso číslo 6 v prvním mechanismu konalo translační pohyb? Vysvětlete, co znamená pojem „specifická soustava“ použitý v práci? Prováděl jste v práci i kinematickou analýzu řešených mechanismů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO