Zplyňování odpadu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou zplyňování odpadu. První část zahrnuje definici odpadu se zaměřením na komunální odpad, jeho zhodnocení jako palivo na základě jeho složení a vlastností, v tomto případě výhřevnosti. Nakonec je odpad porovnán s dalšími běžně užívanými tuhými palivy. Ve druhé části jsou uvedeny a popsány termické procesy aplikované na technologie energetického využití odpadu, kde je podrobněji rozveden proces zplyňování, jeho výsledné produkty, obsah znečišťujících látek v těchto produktech a jejich odstranění. V další části jsou popsány technologie používané na zplyňování odpadu. V poslední části je rozebrána problematika zplyňování odpadů na území České republiky.
The bachelor’s thesis deals with the topic of waste gasification. The first part includes the definition of waste with the focus on municipal solid waste, its evaluation as fuel on the basis of its contents and properties, in this case the heating value. Eventually the waste is compared with other normally used solid fuels. The second part presents and describes the thermal processes applied to waste-to-energy technologies, where the gasification is explained in more detail, its final products, the content of contaminants in these products and their removal. The next part deals with technologies used for waste gasification. The last part deals with the issue of waste gasification in the Czech republic.
Description
Citation
SEDLÁČEK, T. Zplyňování odpadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Petr Kracík, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Milčák (místopředseda) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-28
Defence
Student prezentoval svoji bakalářksou práci. Byly přečteny posudky, jejich hodnocení a položeny oponentní otázky. Otázky oponenta byly zodpovězeny s výhradami. V obhajobě k BP byly komisí položeny otázky: V práci jsou uváděny velké obsahy dehtů. Je možné takovýto plyn pouštět do plynové turbíny (Ing. Milčák)? Otázka byla z části zodpovězena. Zahrnul jste do práce zplyňování vznikající na skládkách komunálního odpadu (Ing. Škorpík, Ph.D.)? Otázka byla zodpovězena - ne, nezahrnul. Můžete blíže popsat plazmové zplyňování (Ing. Brázdil, Ph.D.). Otázka byla zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO