Charakteristické vlastnosti axiálních stupňů pracovních strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této bakalářské práci jsou shrnuté základní informace o axiálních stupních pracovních strojů. První část práce se zabývá stručnou charakteristikou principu, na kterém pracují všechny lopatkové stroje, tedy nejen pracovní stroje, ale i turbíny. Dále jsou zde zmíněny základní rovnice, se kterými se lze setkat při konstrukci lopatkových strojů. Druhá část se zabývá charakteristickými rysy, jež jsou stejné nebo velmi podobné napříč všemi druhy axiálních pracovních lopatkových strojů. Poslední část se zabývá především použitím jednotlivých pracovních strojů v průmyslu. Je zde odůvodněno, proč jsou využívány axiální pracovní lopatkové stroje na úkor radiálních či tangenciálních pracovních strojů.
This bachelor work is dealing with conclusion of basic characteristic of axial stages working machines. First part of this thesis presents the characteristics of principle behind every turbomachinery therefore not only the working machine but turbine as well. In the end of the first part the basic equations, which may be needed in the construction of such machines. Second part focuses on characteristic features, which are the same or very similar throughout axial turbomachinery. The last part of this thesis works with usage of different work machines in the industry. It is also mentioned here why are the axial turbomachinery work machines used instead of radial or tangential work machines
Description
Citation
HEJDUK, M. Charakteristické vlastnosti axiálních stupňů pracovních strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-27
Defence
Student odprezentoval záverečnou práci a odpovědel na otazky oponenta: Která ztráta u lopatkových strojů je nejvyšší? Případně lze je seřadit podle velikosti? Student byl v následné rozpravě tázan na otazky: Co je to neabrazivní médium? Zodpovězeno; Co má superkavitace společného s třením, Nezodpovězeno; Co je to kavitace? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO