Funkce sleduje formu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Práce se zabývá asociativním myšlením a jeho vztahem k navrhovaní formy. Postup tvorby je v kontrastu k současným „konceptuálním postupům“ založen na způsobech práce „ad hoc“, kdy se designér/inženýr stává kutilem/bricoleurem. Pokud se však z architekta stane bricoleur, musí se zbavit i konceptualizace díla prostřednictvím plánu. Tento zdánlivý detail nevyhnutelně vede k rekonfiguraci i další součásti profese přítomné od dob Albertiho, kdy je vztah mezi architektem a klientem definován právě výkresem - plánem. Projekt simuluje pravděpodobný způsob organizace práce architekta/ bricoleura současnosti.
The work deals with associative thinking and its relation to form design. In contrast to present "conceptual procedures", the creative process is based on "Ad hoc" ways of working, where the designer / engineer becomes a handyman / bricoleur. However, if the architect becomes a bricoleur, he must also get rid of the conceptualization of the work through a plan. This apparent detail inevitably leads to the reconfiguration of other parts of the profession, present since the time of Alberti, when the relationship between the architect and the client is defined by the drawing - the plan. The project simulates the probable way of organizing the work of the architect / bricoleur of the present.
Description
Citation
MUNKOVÁ, K. Funkce sleduje formu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Prof. Ing. arch. Jan Šépka (předseda) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) mgr inź. arch Szymon Rozwalka (člen) MgA. Richard Loskot (člen) Mgr. Art. Danica Pišteková, Art.D. (člen) Prof. Ing. arch. Jan Šépka (člen) Ing. Jiří Železný (člen)
Date of acceptance
2020-06-30
Defence
Studentka představila v rámci prezentace svoji diplomovou práci. Poté přistoupila k otázkám oponenta dostatečně, Dotazy komise, na to, proč samotný návrh garáže není stejný způsobem (rapid prototyping) jako objekty. Otázky komise na použití materiálů a objektů v návrhu. Otázky na urbanismus. Otázky na nutnost zateplení (běžně se dle komise nedělá). Proč je návrh garáže z prefabrikátu a také není rapid – prototyping? Otázky na funkčnost webu. Studentka ukázala funkčnost webu. Studentka odpověděla dostatečně a ukázala napojení webu a skladu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO