Využití dvourozměrných čárových kódů pro odhad polohy kamery v aplikacích AR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou algoritmu pro odhad polohy kamery využitím QR kódů v aplikacích rozšířené reality. Ten musí zvládnout pracovat i s více kódy v obraze. K tomu je využito knihovny počítačového vidění OpenCV a programovacího jazyka Python. Algoritmus je poté zahrnut do jednoduše použitelné knihovny. Vytvořené řešení je porovnáváno vůči ArUco referenčním značkám. Nakonec je vytvořena ukázková aplikace.
This thesis deals with the creation of algorithm for camera pose estimation using QR codes in augmented reality applications. It must be able to work with multiple codes in the image. The OpenCV computer vision library and the Python programming language are used for this. The algorithm is then included in an easy-to-use library. The created solution is compared against ArUco markers. Finally, a sample application is created.
Description
Citation
BOHÁČ, D. Využití dvourozměrných čárových kódů pro odhad polohy kamery v aplikacích AR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Kazimierz Peszyński (předseda) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Majer, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji bakalářskou práci, dále byly přečteny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Poté byly členy komise položeny následující otázky související s bakalářskou prací: Jak přesně funguje zobrazení odkazu při najetí na pole zvýrazněné součásti? Šla by vaše aplikace využít například pro inventuru? Kde by tato aplikace mohla být v budoucnu využita? Je pro správné zobrazení nějaké omezení v závislosti na osvětlení? Po zodpovězení všech dotazů byla obhajoba celkově hodnocena jako výborná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO